Η πλειονότητα των Γάλλων (53%) αντιτίθεται σε έναν αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop που έγινε για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας Journal du Dimanche (JDD) και δείχνει μια αντιστροφή της τάσης στην Γαλλία σε σχέση με το 2011 και το 2012.
Παράλληλα σε συνέντευξή του στην JDD, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν επιμένει στους «μιας άγνωστης έκτασης» κινδύνους που θα εγκυμονούσε μια στάση πληρωμών της Ελλάδας και μια έξοδός της από την ευρωζώνη και υπογραμμίζει την ανάγκη να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο.
Στο ερώτημα: «Εσείς προσωπικά, στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν κατάφερνε να μειώσει το χρέος της και το έλλειμμά της, θα τασσόσασταν υπέρ ή κατά του αποκλεισμού της Ελλάδας από την ευρωζώνη;», το 53% των ερωτηθέντων δήλωσε κατά, ενώ το 46% υπέρ.
Η δημοσκόπηση αυτή δείχνει μια αντιστροφή της τάσης, καθώς σε ανάλογη σφυγμομέτρηση τον Νοέμβριο του 2011, το 73% των ερωτηθέντων τασσόταν υπέρ του αποκλεισμού της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ το 27% κατά. Επίσης τον Ιούνιο του 2012, το 65% τασσόταν υπέρ του αποκλεισμού, έναντι του 35% που ήταν κατά.
Αντίθετοι στον αποκλεισμό της Ελλάδας δηλώνουν στην μεγάλη πλειονότητά τους οι υποστηρικτές του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος (ποσοστό 68% τάσσεται κατά έναντι 31% που είναι υπέρ), ενώ οι υποστηρικτές του κυρίου κόμματος της αντιπολίτευσης, «Οι Ρεπουμπλικάνοι», τάσσονται σε μικρή πλειοψηφία υπέρ του αποκλεισμού (51% έναντι 47% που τάσσεται επίσης κατά ενός τέτοιου ενδεχομένου). Υπέρ τάσσονται οι υποστηρικτές του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου σε ποσοστό 73%, με μόνον ένα 27% από αυτούς να τάσσεται κατά.
Σε συνέντευξή του στην JDD, ο Σαπέν σημειώνει ότι οι Γάλλοι έχουν «πολύ καλή αίσθηση» των πραγμάτων. «Θέλουν σταθερότητα και ανάπτυξη. Έχουν επίσης συνείδηση του γεγονότος ότι οι Έλληνες έχουν υποφέρει υπερβολικά πολύ και έχουν καλύψει τα τρία τέταρτα του δρόμου και ότι θα ήταν ένα δράμα να μην καλύψουν το τελευταίο τέταρτο», επισημαίνει.
Στην ίδια συνέντευξη ο Σαπέν υπογραμμίζει επίσης ότι μια στάση πληρωμών της Ελλάδας και μια έξοδός της από την ευρωζώνη είναι πράγματα που βρίσκονται σε μια «άγνωστη ζώνη». «Οι κίνδυνοι που ενέχονται είναι μιας άγνωστης έκτασης. Επομένως πρέπει να αποφευχθεί αυτό το σενάριο», επιμένει ο γάλλος υπουργός Οικονομικών.
Η δημοσκόπηση αυτή πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικώς στις 19 και στις 20 Ιουνίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 958 ανθρώπων ηλικίας 18 ετών και άνω.