Το Ισραήλ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια έκθεση στην οποία υποστηρίζει πως η επίθεση που πραγματοποίησε το 2014 στη Γάζα ήταν νόμιμη, θέλοντας να προκαταλάβει τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της έκθεσης του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου, την οποία ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει χαρακτηρίσει χάσιμο χρόνου.
Η 277σέλιδη έκθεση, η οποία επικαλείται εσωτερικές ισραηλινές έρευνες και δηλώσεις δυτικών ηγετών που είχαν υποστηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί, δείχνει πως η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε την ελπίδα να εξουδετερώσει εκ των προτέρων επικρίσεις που περιέχονται ενδεχομένως στην έρευνα του Συμβουλίου του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Το Ισραήλ, θεωρώντας ότι το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι προκατειλημμένο, μποϊκοτάρησε τους ερευνητές του, όπως είχε μποϊκοτάρει και αυτούς οι οποίοι είχαν ερευνήσει την επίθεση που είχε πραγματοποιήσει το 2008-09 εναντίον της Γάζας. Από την έρευνα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχαν προκύψει κατηγορίες σε βάρος του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.
Τον περασμένο Ιούλιο, έπειτα από μια αύξηση των εκτοξεύσεων ρουκετών εναντίον του Ισραήλ εκ μέρους της Χαμάς και άλλων ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, το Ισραήλ πραγματοποίησε επί 50 ημέρες μια επιχείρηση με χρήση πυρών πυροβολικού, αεροπορικών πληγμάτων και χερσαίων επιδρομών εναντίον του πυκνοκατοικημένου θυλάκου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 2.256 Παλαιστίνιοι, από τους οποίους οι 1.563 ήταν άμαχοι, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ τον Μάρτιο.
Εξήντα επτά ισραηλινοί στρατιώτες και έξι άμαχοι στο Ισραήλ σκοτώθηκαν επίσης κατά τη σύγκρουση αυτή.
Όσον αφορά τους φόνους των άμαχων Παλαιστίνιων, το Ισραήλ υποστηρίζει πως πρόκειται για «το ατυχές αλλά νόμιμο έμμεσο αποτέλεσμα θεμιτών στρατιωτικών δράσεων» και πως «το Ισραήλ δεν έβαλε εσκεμμένα στόχο αμάχους».
Οι Παλαιστίνιοι απέρριψαν την ισραηλινή έκθεση.
«Η απόφαση του Ισραήλ να αρνηθεί πως στοχοθέτησε αμάχους στη Γάζα είναι το λογικό επακόλουθο αυτού που έκανε το Ισραήλ στη λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Εχάμπ Μπσέισο, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, από τη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Ως εκ τούτου, η έκθεση αυτή που δημοσιοποιήθηκε σήμερα «δεν αλλάζει σε τίποτε τη θέση μας που είναι να ζητούμε μια διεθνή έρευνα», συνέχισε.