Τη σύλληψη του προέδρου του Σουδάν Ομάλ αλ Μπασίρ, ο οποίος αναμένεται να συμμετάσχει σήμερα και αύριο στη σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης στο Γιοχάνεσμπουργκ, ζητεί από τις αρχές της Νότιας Αφρικής το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Ο πρόεδρος της συνέλευσης των κρατών του ΔΠΔ Σιντίκι Κάμπα «καλεί την Νότια Αφρική, η οποία συνέβαλε πάντα στην ενίσχυση του δικαστηρίου, να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να εξασφαλίσει την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης» που έχουν εκδοθεί κατά του Μπασίρ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΠΔ.
Δύο εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί από το ΔΠΔ κατά του προέδρου του Σουδάν, το 2009 για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και το 2010 για γενοκτονία. Και τα δύο σχετίζονται με το Νταρφούρ, την περιοχή στο δυτικό Σουδάν, η οποία μαστίζεται από την βία από το 2003. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους σε αυτήν την σύγκρουση, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο Κάμπα εξέφρασε επίσης «βαθειά ανησυχία για τις αρνητικές συνέπειες που θα υπάρξουν για το δικαστήριο» αν δεν εκτελεστούν τα εντάλματα σύλληψης εναντίον του Μπασίρ.
Οι αρχές της Νότιας Αφρικής αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν την άφιξη στην χώρα του Σουδανού προέδρου, αλλά το νοτιοαφρικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο SABC διευκρίνισε σε μήνυμά του στο Twitter ότι τον Μπασίρ «υποδέχθηκαν Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι και Σουδανοί διπλωμάτες».
Επίσης το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Σουδάν Suna μετέδωσε χθες ότι ο πρόεδρος Μπασίρ αναχώρησε για το Γιοχάνεσμπουργκ ως επικεφαλής της σουδανικής αντιπροσωπείας που θα μετάσχει στην σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης.
Ο 71χρονος Μπασίρ ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία έπειτα από πραξικόπημα το 1989 και επανεξελέγη τον Απρίλιο με 94% των ψήφων για νέα πενταετή θητεία, έχει περιορίσει από το 2009 αρκετά τα ταξίδια του στο εξωτερικό, προτιμώντας τις χώρες που δεν έχουν ενταχθεί στο ΔΠΔ.