Η εφαρμογή του απαιτητικού προγράμματος λιτότητας και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων θα είναι η προτεραιότητα οποιουδήποτε κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής στην Πορτογαλία, καθώς αυτά προέκυψαν από τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έναντι χορήγησης πακέτου οικονομικής στήριξης ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τρεις μεγάλες προκλήσεις: κατά πρώτον, την εφαρμογή του προγράμματος, κατά δεύτερον, την εφαρμογή του προγράμματος και κατά τρίτον, την εφαρμογή του προγράμματος», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος.

«Όποιος και να είναι ο νικητής των εκλογών της 5ης Ιουνίου, δεν θα έχει χρόνο ούτε να καθίσει», προειδοποίησε.

Τα μεγάλα πολιτικά κόμματα της χώρας έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν τη συμφωνία που έχει υπογραφεί από την υπό παραίτησιν κυβέρνηση της Πορτογαλίας.

Έπειτα από πολύμηνη αντίσταση, η Πορτογαλία έγινε στις αρχές Απριλίου, η τρίτη, μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, χώρα της ευρωζώνης που ζήτησε διεθνή βοήθεια.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει μία σειρά σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να δώσει ώθηση σε μία οικονομία που εδώ και δέκα χρόνια κινείται σε χαμηλές ταχύτητες και αναμένεται να καταγράψει ύφεση κατά 2% τόσο το 2011 όσο και το 2012.

Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται ήδη από τις αρχές της εβδομάδας στη Λισαβόνα για να προετοιμάσει την πρώτη αποστολή αποτίμησης της τρόικας στο τέλος Ιουλίου.