Έχουν περάσει δύο μήνες από την παραίτηση της κυβέρνησης Σόκρατες, μετά την καταψήφιση του προγράμματος λιτότητας από την πορτογαλική Βουλή, και οι Πορτογάλοι προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για να αποφασίσουν ποιοι ανάμεσα στους απερχόμενους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους κεντρώους θα αναλάβουν την εφαρμογή ενός δύσκολου προγράμματος οικονομικής στήριξης που έχει ως στόχο την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.
Τέσσερις ημέρες πριν την ψηφοφορία,σχεδόν το 25% των ψηφοφόρων δηλώνουν ακόμη αναποφάσιστοι και εμφανίζονται διχασμένοι ανάμεσα στην απόρριψη του Ζοζέ Σόκρατες και το φόβο μίας κεντρο-δεξιάς κυβέρνησης, η οποία υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει περισσότερο από την τρόικα (ΕΕ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), κυρίως στους τομείς των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και στον δημόσιο τομέα.
Έπειτα από δέκα ημέρες προεκλογικής εκστρατείας, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD) του Πέντρο Πάσος Κοέλιο εμφανίζεται ως φαβορί, με 35,8% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 32,2% για το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ζοζέ Σόκρατες, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Αντίθετα με την Ιρλανδία και την Ελλάδα, στην Πορτογαλία όλα τα κόμματα, με εξαίρεση την παραδοσιακή αριστερά που απειλείται με σημαντικές απώλειες, έχουν δεσμευτεί να σεβαστούν αυστηρά τους όρους του σχεδίου διάσωσης, στο οποίο κατέληξαν στις αρχές Μαΐου οι διαπραγματεύσεις με αντάλλαγμα τη χορήγηση δανείου ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάστημα τριών ετών.
Η συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη επιτρέψει στην Πορτογαλία να λάβει 12,6 δισεκατομμύρια ευρώ για την εξυπηρέτηση επικείμενης λήξης ομολόγων στα μέσα Ιουνίου.
Σε αντάλλαγμα, η μελλοντική κυβέρνηση, η οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά της στα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου, θα πρέπει να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα από το 9,1% του ΑΕΠ τον περασμένο χρόνο στο 5,9% αυτόν τον χρόνο και να φθάσει στο 3% μέχρι το 2013.
Για το 2011, ο κύριος κορμός των μέτρων λιτότητας (μείωση μισθών, αύξηση των φόρων και κατάργηση των επιδομάτων) έχει ήδη τεθεί σε ισχύ από την απερχόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση, αλλά είναι προγραμματισμένη η εφαρμογή και άλλων μέτρων για το 2012 και το 2013 στους τομείς των συντάξεων και των επιδομάτων ανεργίας.
Παράλληλα, αναμένεται η εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας που βρίσκεται σε ύφεση και η οποία χαρακτηρίζεται χαμηλής ανταγωνιστικότητας και σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το κράτος.