Το πρόγραμμα της οικονομικής βοήθειας προς την Αίγυπτο και την Τυνησία, το οποίο αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού της αμερικανικής πολιτικής να στηρίξει έμπρακτα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στον Αραβικό κόσμο, τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στη Βόρεια Αφρική, θα αποκαλύψει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ανώτεροι σύμβουλοι του Ομπάμα αποκαλύπτοντας τμήματα από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν σε περίοδο λίγων χρόνων οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στην Αίγυπτο για να ανακουφιστεί από το χρέος. Το οικονομικό πακέτο στήριξης θα διατεθεί μέσω ενός μηχανισμού εξαγοράς χρεωστικών ομολόγων, όπου το κεφάλαιο που θα προκύπτει θα επενδύεται στην δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους αλλά και στην ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Επίσης, η Ουάσινγκτον είτε θα χορηγήσει δάνειο είτε θα εγγυηθεί για τη χορήγηση δανείου προς την Αίγυπτο, συνολικού ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη των υποδομών, αλλά και για την ενίσχυση της απασχόλησης μέσω της Υπεράκτιας Εταιρείας Προσωπικών Επενδύσεων, όπως δήλωσαν στην ενημέρωση τύπου οι δύο προσωπικοί σύμβουλοι του Προέδρου.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα αναζητήσει τρόπους για την ανάπτυξη του εμπορίου στην περιοχή και την ενίσχυση του τομέα των ιδιωτικών επενδύσεων στην ευρύτερη περιοχή.