Ο Στίβεν Μπόσγουορθ, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ αρμόδιος για την πολιτική έναντι της Βόρειας Κορέας, πρόκειται να επισκεφθεί τη Νότια Κορέα την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει τα επόμενα βήματα στην κορεατική χερσόνησο, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η επίσκεψη, από την Δευτέρα ως την Τετάρτη, αναμένεται να γίνει καθώς υποφώσκουν ορισμένες ενδείξεις πως η Ουάσινγκτον ενδέχεται να αναζητά κάποιο τρόπο να ξαναρχίσουν οι πολυμερείς διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας.

Ο Μπόσγουορθ θα συναντηθεί με το Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας Τσουν Γιουνγκ-γιου, τον υπουργό Επανένωσης Χιουν Ιν-τάεκ και τον Γουί Σουνγκ-λακ, επιτετραμμένο της Νότιας Κορέας για την ειρήνη και για ζητήματα ασφαλείας στη χερσόνησο, ανέφερε το αμερικάνικο ΥΠΕΞ.

Στο πλαίσιο των λεγόμενων εξαμερών διαπραγματεύσεων –στις οποίες συμμετέχουν η Βόρεια και η Νότια Κορέα, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ–, η Πιονγκγιάνγκ είχε συμφωνήσει το 2005 να απεμπολήσει τα πυρηνικά της προγράμματα με αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας, όμως η εφαρμογή της συμφωνίας εκείνης είχε τερματιστεί απότομα.

Έκτοτε η Βόρεια Κορέα, που τεχνικά παραμένει σε πόλεμο με τη Νότια αφού ο πόλεμος της περιόδου 1950-53 είχε τερματιστεί με μια εκεχειρία και όχι με μια συμφωνία ειρήνης, διεξήγε δύο πυρηνικές δοκιμές και κατηγορήθηκε για δυο αιματηρές επιθέσεις το 2010.

Οι επιθέσεις –το ναυάγιο της κορβέτας Cheonan και τα πυρά εναντίον της νήσου Γιονγκπιόνγκ το Νοέμβριο– κατέστησαν ακόμα πιο δύσκολο το να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες, αν και εκτιμάται πως εξελίσσονται προετοιμασίες για ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων.

Οι δυνάμεις που εμπλέκονται στις συνομιλίες έχουν συμφωνήσει σε μια διαδικασία σταδιακής προσέγγισης για την επανέναρξή τους. Αρχικά πρέπει να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στη Σεούλ και την Πιονγκγιάνγκ, κατόπιν διάλογος μεταξύ Βόρειας Κορέας-ΗΠΑ και τότε να ξαναρχίσουν οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις.