Υπέρ της απόφασης του δήμου του Μάαστριχτ στην Ολλανδία να απαγορεύσει την πρόσβαση στα coffee shops της πόλης, όπου πωλούνται ελαφρά ναρκωτικά, σε όλους όσοι δεν είναι Ολλανδοί υπήκοοι τάχθηκε ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Η υπόθεση έφτασε στο ευρωδικαστήριο κατόπιν προσφυγής του ολλανδικού Συμβουλίου της Επικρατείας που ζήτησε να διευκρινιστεί κατά πόσο το ευρωπαϊκό δίκαιο επιτρέπει μια τέτοια απαγόρευση.

Η απαγόρευση είχε επιβληθεί αρχικά από το δήμο του Μάαστριχτ «προς αντιμετώπιση των οχλήσεων που προκαλεί η σημαντική και διαρκώς αυξανόμενη προσέλευση «ναρκοτουριστών», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Ωστόσο, ιδιοκτήτης coffee shop προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της απόφασης.

Ο γενικός εισαγγελέας Iβ Μποτ αποφάσισε ότι «το μέτρο αυτό είναι αναγκαίο για την προστασία της δημοσίας τάξεως από τα προβλήματα που δημιουργεί ο ναρκοτουρισμός και συμβάλλει στην καταστολή της παράνομης εμπορίας ναρκωτικών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο εισαγγελέας «υπενθυμίζει ότι τα ναρκωτικά, περιλαμβανομένης της καννάβεως, δεν αποτελούν εμπόρευμα όπως τα άλλα και ότι η πώληση τους δεν εμπίπτει στον τομέα εφαρμογής των ελευθεριών κυκλοφορίας που διασφαλίζει το δίκαιο της Ένωσης».