Απ΄ όσο γνωρίζουμε ο άνθρωπος πάντα προσπαθούσε να ενισχύσει την εικόνα του με διάφορους τρόπους, όπως κοσμημάτων ή ρούχων. Η αρχαιότερη των μεθόδων διακόσμησης του ανθρώπινου σώματος, ίσως και παρεξηγημένη, είναι το τατουάζ.

Μέσα στη πάροδο του χρόνου έχουν χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς και νοήματα. Έχουν υπάρξει σύμβολα κοινωνικής κλάσης, πνευματικότητας ή θρησκείας, επαίνου, προστασίας, όπως έχουν υπάρξει και σύμβολα επισήμανσης κάποιας τιμωρίας, εξορίας, ή ακόμα και δουλείας. Η τέχνη του τατουάζ είναι μία από τις περισσότερο χρησιμοποιημένες τέχνες διακόσμησης του ανθρώπινου σώματος.

Η λέξη έχει τις ρίζες της στην Πολυνησιακή λέξη, «tatao», που κυριολεκτικά σημαίνει «σημάδεμα». Η σημερινή τελική μορφή της οφείλεται στον Τζέημς Κουκ που την χρησιμποιήσε, από το 1769. Οι αρχικές μέθοδοι «χτυπήματος» τατουάζ ήταν πολύ πιο «βάναυσοι», απ’ ότι είναι σήμερα. Βουτούσαν ένα αιχμηρό χτένι σε καπνιά και μετά τσίμπαγαν με αυτό το δέρμα σχηματίζοντας το επιθυμητό σχέδιο. Πλέον γίνεται τηρώντας όλες τους κανονισμούς υγιεινής και με πολύ πιο ανεπτυγμένα μέσα.

Ένα ασπρόμαυρο βιντεάκι αφιέρωμα στην τέχνη του τατουάζ από τον σκηνοθέτη ‘Εβαν Όουεν Ντένις, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως διαφημιστικό για γνωστό κέντρο τατουάζ στην Νέα Υόρκη.