Οι αρχές της Πορτογαλίας άρχισαν χθες διαπραγματεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τους ευρωπαίους απεσταλμένους με αντικείμενο τον μηχανισμό διάσωσης της χώρας. Το βλέμμα τους όμως ήταν στραμμένο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, στη Φινλανδία, αφού εκεί θα κριθεί το κατά πόσον η απόφαση της Ευρώπης θα είναι ομόφωνη.
Η κατάσταση έχει περιπλακεί από την περασμένη Κυριακή και τις εκλογές στη σκανδιναβική χώρα, από τις οποίες το κόμμα των Αληθινών Φινλανδών –που αντιτίθεται στην οικονομική βοήθεια προς τις χώρες με προβλήματα– βγήκε ιδιαίτερα ενισχυμένο. Η απερχόμενη φινλανδική κυβέρνηση κατέστησε ήδη γνωστό ότι το ζήτημα δεν θα το χειριστεί η ίδια, αλλά η κυβέρνηση που θα τη διαδεχθεί.
Αρχικά, είχε προγραμματιστεί ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ενέκριναν την οικονομική βοήθεια στη συνεδρίαση της 16ης Μαΐου. Όμως το πιθανότερο είναι ότι μέχρι τότε δεν θα έχει σχηματιστεί κυβέρνηση στο Ελσίνκι. Το ακόμη χειρότερο σενάριο είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει από τις Βρυξέλλες να τροποποιήσει τους όρους της βοήθειας αυτής. Η Πορτογαλία θα μείνει τότε στο έλεος των αγορών.
Στις συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη Φινλανδία θα κληθούν να λάβουν μέρος οι συντηρητικοί, οι σοσιαλδημοκράτες και οι Αληθινοί Φινλανδοί. Οι δύο τελευταίοι επέκριναν έντονα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Και η θέση αυτή αντανακλά το κλίμα που επικρατεί σε όλη τη βόρεια Ευρώπη. Εκεί, είναι πολλοί οι φορολογούμενοι που, αφού πλήρωσαν για την κατασκευή δρόμων και την ανάπτυξη διαφόρων προγραμμάτων απασχόλησης στη νότια Ευρώπη, δεν καταλαβαίνουν γιατί πρέπει να στηρίξουν τις χώρες που –κατά την άποψή τους– δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν αυτά τα ποσά. Σε κάθε περίπτωση, λένε, αυτοί που πρέπει να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος είναι οι τράπεζες. Αυτό ακριβώς ήταν το προεκλογικό σύνθημα των Αληθινών Φινλανδών, που είδαν τη δύναμή τους στο κοινοβούλιο να αυξάνεται από 5 σε 39 έδρες.
«Στη Φινλανδία πληρώνουμε όλοι φόρους, γιατί θεωρούμε την εντιμότητα θεμέλιο λίθο της κοινωνίας», τονίζει ένας φινλανδός φορολογούμενος σε επιστολή του που δημοσίευσαν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς. «Δυσκολεύομαι λοιπόν να καταλάβω γιατί τα ευρώ από τους δικούς μου φόρους πρέπει να διατεθούν για τη στήριξη χωρών που είπαν ψέματα για τις οικονομίες τους και όπου η φοροδιαφυγή είναι ένα εθνικό χόμπι».
Μαζί με τον ευρωσκεπτικισμό, το άλλο μεγάλο θέμα που κυριάρχησε στην προεκλογική εκστρατεία ήταν η μετανάστευση. Κι αυτό, παρόλο που ο αριθμός των μεταναστών στη χώρα αυτή αντιστοιχεί μόλις στο 3% του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τη Σουζάνα Γκίνμαν, αρχισυντάκτρια της φινλανδικής ραδιοτηλεόρασης, ένας από τους λόγους που εξηγεί το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ότι οι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί από τα κόμματα, που τα θεωρούν όλα ίδια. Σε αυτό το πλαίσιο εισέβαλαν οι Αληθινοί Φινλανδοί, με έναν ηγέτη, τον Τίμο Σόινι, που μιλά τη γλώσσα του λαού και με τον οποίο οι ψηφοφόροι κατορθώνουν να ταυτίζονται.
«Εμείς οι Φινλανδοί είμαστε συμπαθητικοί και μορφωμένοι άνθρωποι», λέει ο τελευταίος σε μια συνέντευξή του στην Ελ Παΐς. «Όμως οι ευρωπαίοι γραφειοκράτες έχουν περάσει την κόκκινη γραμμή. Θέλουν όλο και περισσότερους μετανάστες, κάτι που δεν μπορεί να λειτουργήσει».