Την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη και την εξεύρεση πολιτικής λύσης ζήτησε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο.
«Απευθύνουμε έκκληση για μια πολιτική διαδικασία ώστε ο λιβυκός λαός να εκπληρώσει τις προσδοκίες του. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για άμεση κατάπαυση του πυρός» δήλωσε ο Μπαν Γκι Μουν ο οποίος συμπροεδρεύει της διάσκεψης, σε συνέντευξη Τύπου.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε ότι η Ε.Ε. ζητεί την «άμεση» αποχώρηση του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με το πέρας των εργασιών της διάσκεψης.
Την ίδια ώρα στο Βερολίνο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας δήλωσαν ότι οι χώρες τους επιδιώκουν τους ίδιους στόχους στη Λιβύη, που είναι η ειρήνη και η δημοκρατία, ακόμη κι αν διαφωνούν όσον αφορά τους τρόπους.
«Η διαφωνία μας αφορά τους τρόπους», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ πριν από την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ υπενθυμίζοντας ότι «το Παρίσι αντίθετα με το Βερολίνο τάσσεται υπέρ μιας στρατιωτικής επέμβασης».
«Στο βάθος συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση και ότι χρειάζεται μια πολιτική λύση», πρόσθεσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον γερμανό ομόλογό του Γκίντο Βεστερβέλε, μετά τη συνάντησή τους.
«Επί της ουσίας έχουμε τον ίδιο στόχο που είναι οι Λίβυοι να μπορέσουν να χαρούν την ελευθερία», πρόσθεσε ο Ζιπέ δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει καμιά διαφωνία στο θέμα της αποχώρησης του Μουαμάρ Καντάφι.
Εν τω μεταξύ η Ισπανία δε προτίθεται να αλλάξει ούτε το σχέδιο δράσης της ούτε τη στρατιωτική αποστολή της στη Λιβύη, παρά την έκκληση της Γαλλίας και της Βρετανίας προς τους συμμάχους τους να αυξήσουν τη συνεισφορά τους, δήλωσε η ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών Τρινιδάδ Χιμένεθ.
Η Ισπανία θα διατηρήσει τα ίδια στρατιωτικά μέσα που έθεσε στη διάθεση του ΝΑΤΟ (τέσσερα καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά F-18, ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού, μια φρεγάτα, ένα υποβρύχιο και ένα αεροσκάφος ναυτικής επιτήρησης), δήλωσε στον Τύπο πριν συμμετάσχει στο γεύμα εργασίας με τους 27 ομολόγους της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Βερολίνο, με κεντρικό θέμα την κρίση στη Λιβύη.
«Η Μαδρίτη επέλεξε να περιορίσει τη συμμετοχή της στην επιχείρηση Ενοποιημένος Προστάτης, στην τήρηση του εμπάργκο στα όπλα και στον έλεγχο της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και θα συνεχίσει να διαθέτει τα αντίστοιχα μέσα στο μέλλον», πρόσθεσε.
«Αυτά προσφέρει η Ισπανία και αυτή τη δέσμευση ανέλαβε, με ορισμένα μέσα για μια καθορισμένη στρατιωτική επέμβαση», υπογράμμισε η Χιμένεθ.