Κάτω από τα όρια της φτώχειας ζει ο μισός πληθυσμός του πλανήτη, σύμφωνα με ένα νέο δείκτη που κατάρτισε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας έχει φθάσει το 1,7
δις, αντί των 1,3 δις που υπολογιζόταν μέχρι προσφάτως.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα συγκρότησαν τον καινούριο  «Πολυδιάστατος Δείκτης Φτώχειας», που συνθέτει στατιστικά στοιχεία από 104 χώρες που συγκεντρώνουν 5,2 δις κατοίκους, δηλαδή το 78% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, βασίζεται σε υπολογισμούς με βάση περισσότερους παράγοντες από τον δείκτη ανθρώπινης φτώχειας, που είχε δημιουργηθεί το 1997 και πρόκειται να αντικαταστήσει. Βασίζεται σε δεδομένα όπως η μόρφωση, η υγεία, το εισόδημα, η πρόσβαση σε καύσιμα για το μαγείρεμα, η ηλεκτροδότηση, η επάρκεια της τροφής, η υγιεινή κ.ά.

Σχολιάζοντας το νέο όπλο κατά της φτώχειας, η Τζένι Κλούγκμαν, διευθύντρια του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για
την Ανάπτυξη, δήλωσε χαρακτηριστικά «Ο νέος δείκτης μας επιτρέπει να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα της φτώχειας από ό,τι η παραδοσιακή συνταγή της αποτίμησης του ημερήσιου εισοδήματος σε δολάρια».

Για να αντιληφθούμε τη διαφορά μεταξύ παλιού και νέου δείκτη φτώχειας φτάνει να αναλογιστούμε πως με βάση τον παλιό δείκτη «μόλις»τα δυο τρία των Νιγηριανών έχουν ανεπαρκές εισόδημα, αλλά με βάση τα νέα κριτήρια, το 93% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.