Για τις 31 Μαΐου αναβλήθηκε η δίκη του Ιταλού πρωθυπουργού ενώ απογοήτευση προκάλεσε στους εκατοντάδες εικονολήπτες και δημοσιογράφους που περίμεναν στο προαύλιο του δικαστικού μεγάρου το γεγνοός ότι ούτε ο ίδιος ούτε η Ρούμπι εμφανίστηκαν στο δικαστήριο.

Οι μέχρι τώρα εξελίξεις, πάντως, φαίνεται να ευνοούν τον Ιταλό πρωθυπουργό. Η Ρούμπι, απ’ ό,τι προέκυψε, δεν πρόκειται να ζητήσει αποζημίωση για τη δυσφήμιση που υπέστη από την όλη υπόθεση, όπως έχει υποστηρίξει η ίδια. Όταν καταθέσει αναμένεται να «καλύψεο» τον Καβαλιέρε επιμένοντας πως όταν τη γνώρισε δεν ήξερε πως είναι 17 ετών.

Ο Μπερλουσκόνι ελπίζει ότι θα μπορέσει να μπλοκάρει τη δίκη, χάρη στην υποστήριξη του κοινοβουλίου. Με την χθεσινή της ψήφο η βουλή της Ρώμης ζήτησε από το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί αν με την όλη υπόθεση πρέπει να ασχοληθεί ειδικό δικαστήριο υπουργών.

Αν τελικώς οι συνταγματικοί δικαστές απαντήσουν θετικά στο αίτημα του κοινοβουλίου, η δίκη είναι πολύ πιθανό να σταματήσει: για την παραπομπή σε ειδικό δικαστήριο, θα χρειαζόταν νέα άδεια της βουλής και η κεντροδεξιά πλειοψηφία είναι αδύνατο να συναινέσει.

Αυτό που μένει να εξακριβωθεί είναι ποια στάση θα κρατήσουν οι σαράντα τρείς κοπέλες που φέρονται να πήραν μέρος στα δείπνα του μεγιστάνα-πρωθυπουργού και οι οποίες θα κληθούν, όπως φαίνεται, να καταθέσουν ενώπιον του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, οι συνήγοροι υπεράσπισης του Καβαλιέρε ήρθαν σε επαφές με πολλές από τις καλλονές, συζητώντας μαζί τους την καταλληλότερη «γραμμή» που θα ήταν πιο φρόνιμο να τηρήσουν.

Θα πρέπει όμως να διαπιστωθεί αν όλες οι καταθέσεις τους θα είναι τελικά στο ίδιο μήκος κύματος και πως θα αντιδράσουν στις διάφορες «δύσκολες» ερωτήσεις των εισαγγελέων.