Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι το μεταναστευτικό ρεύμα από τη Βόρειο Αφρική μπορεί να προσλάβει μορφή ανθρώπινου τσουνάμι.

Στο τέλος ειδικής συνεδρίασης αφιερωμένης στην αντιμετώπιση των συνεχών αφίξεων λαθρομεταναστών, ο ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξος ότι την Δευτέρα, η συνάντηση με τις αρχές της Τυνησίας, θα φέρει σίγουρα θετικά αποτελέσματα. «Υπάρχει, άλλωστε, ένα σχέδιο για ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ, που να μπορεί να βοηθήσει τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, που διάλεξαν την μετάβαση προς την Δημοκρατία».

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες κινήσεις της ιταλικής κυβέρνησης ο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι στόχος της είναι να επαναπατρίζονται εκατό τυνήσιοι μετανάστες την ημέρα, αφού ο επαναπατρισμός παραμένει η κύρια λύση.

Σε ό,τι αφορά των μεγάλο όγκο βορειοαφρικανών που βρίσκεται ακόμη στην Λαμπεντούζα (περίπου 4.000 άτομα) η κυβέρνηση της Ρώμης αποφάσισε ότι θα στηθούν καταυλισμοί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ικανοί να φιλοξενήσουν, συνολικά, 7.000 άτομα.

Σήμερα το πρωί στο μεταξύ έφτασε στον Τάραντα της Απουλίας το κρουαζιερόπλοιο Excelsior που μετέφερε 1.716 λαθρομετανάστες, οι οποίοι θα οδηγηθούν προσωρινά στον καταυλισμό της περιοχής Μαντούρια. Η υπερβολική όμως χρήση του συγκεκριμένου καταυλισμού είχε οδηγήσει τις περασμένες ημέρες στην παραίτηση του ιταλού υφυπουργού εσωτερικών, Αλφρέντο Μαντοβάνο, όπως και του ίδιου του δημάρχου της Μαντούρια, Σίλβιο Τομαζίνο.

Τόσο ο Μαντοβάνο όσο και ο Τομαζίνο θέλησαν να διαμαρτυρηθούν κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης να ρίξει το μεγαλύτερο βάρος της φιλοξενίας και υποδοχής των μεταναστών στις πλάτες του ήδη προβληματικού ιταλικού νότου.