Η 1η Απριλίου είναι μια μέρα που απαιτεί να γινόμαστε λίγο πιο δύσπιστοι απ’ ότι συνήθως. Τι γίνεται όμως όταν η δυσπιστία αυτή πιάνει και το χώρο της ενημέρωσης;
Όσο απίστευτο και να ακούγεται την 1η Απριλίου του 1946, 165 άτομα έχασαν τη ζωή τους στη Χαβάη και την Αλάσκα εξαιτίας του σεισμού που σημειώθηκε στα νησιά Aleutian, επειδή το πέρασαν για πρωταπριλιάτικο αστείο. Παρά τις προειδοποιήσεις που είχαν ανακοινωθεί το κοινό δεν πίστεψε τις ανακοινώσεις. Το τσουνάμι αυτό πέρασε στην ιστορία ως «τσουνάμι της Πρωταπριλιάς».
Λιγότερο μακάβριο αλλά εξίσου τραγικό το γεγονός ότι την 1η Απριλίου του 1984, ο τραγουδιστής-θρύλος Marvin Gaye έπεσε νεκρός αφού τον πυροβόλησε ο πατέρας του. Πάλι όμως, κανείς δεν πίστεψε την είδηση!
Από την άλλη, την πρωταπριλιά του 2001 επέλεξε η Ολλανδία ως την πιο κατάλληλη μέρα για να νομιμοποιήσει τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων επιφυλάσσοντας την νομιμοποίηση της ευθανασίας για την ίδια μέρα της χρονιάς που θα ακολουθούσε. Καμία από τις δύο χρονιές οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν κέρδισαν αμέσως την εμπιστοσύνη του κόσμου την ίδια μέρα.
Σε αυτή την παράλογη κατάσταση δεν παρέλειψε να συμμετάσχει και η τεχνολογία. .Επειδή η Google έχει ιστορικό πρωταπριλιάτικων αστείων κανείς δεν το πίστεψε την εμφάνιση του Gmail την 1η Απριλίου του 2004. Όλοι περίμεναν μέχρι την επόμενη μέρα για να ξεκινήσουν να αναζητούν τις προσκλήσεις για την εγγραφή.