Με θαλασσινό νερό σχεδιάζει να γεμίσει τον αντιδραστήρα 1 της Φουκουσίμα η εταιρεία ηλεκτροδότησης της Ιαπωνίας Tokyo Electric Power Co (TEPCO) η οποία διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο όπου νωρίτερα σημειώθηκε έκρηξη.
Η εταιρία θα προσπαθήσει να ψήξει τον αντιδραστήρα και να ελαττώσει την πίεση στη μονάδα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπο της ιαπωνικής κυβέρνησης Γιουκίο Εντάνο.

«Ο πυρηνικός αντιδραστήρας περιβάλλεται από ένα χαλύβδινο περίβλημα το οποίο περιβάλλεται από ένα κτίριο από τσιμέντο», δήλωσε ο Εντάνο και πρόσθεσε ότι «το τσιμεντένιο κτίριο κατέρρευσε. Ανακαλύψαμε ότι το περίβλημα του αντιδραστήρα δεν εξερράγη και επιβεβαιώσαμε ότι το περίβλημα του αντιδραστήρα δεν έχει υποστεί ζημιές. Η έκρηξη δεν σημειώθηκε μέσα στο περίβλημα του αντιδραστήρα και έτσι δεν διέρρευσε μεγάλη ποσότητα ραδιενέργειας έξω από τον αντιδραστήρα».

Ο Εντάνο τόνισε ότι «δεν υπάρχει σημαντική αλλαγή στα ποσοστά ραδιενέργειας» και συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες. Επίσης, ο Εντάνο δήλωσε ότι θα χρειαστούν 5 με 10 ώρες μέχρι να γεμίσει το κέλυφος του αντιδραστήρα με θαλάσσιο νερό και περίπου 10 ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.