Όλες τις χώρες του Ειρηνικού μέχρι και το Μεξικό και τις χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής που «βλέπουν» στον Ωκεανό περιλαμβάνει η προειδοποίηση για τσουνάμι που ανακοίνωσε το Αμερικανικό Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι μετά τον ισχυρό σεισμό των 8,9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία και το φονικό τσουνάμι που ακολούθησε.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για τη Χαβάη και τις ακτές της Βόρειας Αμερικής – από την Αλάσκα ως την Καλιφόρνια, αλλά και για τις παράκτιες περιοχές που βρίσκονται στις πολιτείες της Ουάσινγκτον και του Όρεγκον.

Στην ανατολική Κίνα οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις παραλίες.

Μεταξύ των χωρών όπου η προειδοποίηση για τσουνάμι εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ είναι οι: Ρωσία, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Παπούα Νέα Γουινέα, Φίτζι, Μεξικό, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Κόστα Ρίκα, Νικαράγουα, Παναμάς, Ονδούρα, Χιλή, Ισημερινός, Κολομβία και Περού.

Στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία όπου αρχικά εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι έχει τώρα αρθεί. Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί καταστροφικό τσουνάμι.

Η ακτοφυλακή της Ταϊβάν έχει ξεκινήσει να απομακρύνει τους κατοίκους της πυκνοκατοικημένης ανατολικής ακτής.

Η Κεντρική Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι κύματα ύψους περίπου 50 εκατοστών αναμένεται να φθάσουν στις βόρειες και ανατολικές ακτές της νήσου αργότερα εντός της ημέρας.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας της Χαβάης διέταξε την εκκένωση όλων των παράκτιων περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της Χονολουλού, μέχρι τις 2 π.μ τοπική ώρα 

Το πρώτο κύμα τσουνάμι αναμένεται να φθάσει στη Χαβάη στις 3 π.μ τοπική ώρα.

Συναγερμός για τσουνάμι εκδόθηκε και στον Ισημερινό, αλλά η Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας δεν διέταξε την εκκένωση των παράκτιων περιοχών.

Κύματα αναμένεται να πλήξουν στις 7 μμ τοπική ώρα και τη νήσο Γκουάμ του Ειρηνικού Ωκεανού, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 2.400 χιλιομέτρων νοτίως της Ιαπωνίας.

Ο κόσμος έχει ήδη απομακρυνθεί από τις παραλίες και οι ένοικοι των ξενοδοχείων μεταφέρονται σε δωμάτια υψηλότερων ορόφων, ενώ στις γεινοτινές Βόρειες Μαριάννες όλοι οι ένοικοι ξενοδοχείων κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τους πρώτους ορόφους των κτιρίων.

Η Παπούα Νέα Γουινέα εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι που θα ισχύει από τις 9 μ.μ τοπική ώρα για τις βόρειες επαρχίες της.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν σήμερα από τμήματα της ανατολικής Ρωσίας.

Η επιχείρηση εκκένωσης των περιοχών επικεντρώνεται στη νήσο Σαχαλίνη και στις Νότιες Κουρίλες και ιδιαίτερα στο Σικοτάν και το Κουνασίρ.