Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε σήμερα πως πρόκειται να επισκεφθεί την Αίγυπτο και την Τυνησία την επόμενη εβδομάδα, πραγματοποιώντας το πρώτο της ταξίδι στις χώρες αυτές μετά την πτώση των καθεστώτων τους υπό την πίεση της λαϊκής δυσαρέσκειας.

«Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να μεταβώ στο Κάιρο και στην Τύνιδα για να συζητήσω απ’ ευθείας» με τους Αιγυπτίους και τους Τυνήσιους, τόνισε η Κλίντον στα μέλη του Κογκρέσου.

Όπως τόνισε η Κλίντον, στην επίσκεψή της στις δύο αυτές χώρες θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με την Λιβυκή αντιπολίτευση.

«Έχουμε δρομολογήσει συναντήσεις με την αντιπολίτευση της Λιβύης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Πρόκειται να συναντηθώ με ορισμένους από τους αντιπροσώπους της και στις ΗΠΑ και κατά την επίσκεψή μου την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να συζητήσουμε αυτό που μπορούν να πράξουν οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες», τόνισε η ίδια.

Παράλληλα, η Κλίντον υπογράμμισε κατά τις δηλώσεις της την ανάγκη να υπάρξει διεθνής συναίνεση σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για τη Λιβύη, τονίζοντας πως οποιαδήποτε μονομερής αμερικανική δράση θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες.

«Χωρίς διεθνή εξουσιοδότηση, εάν οι ΗΠΑ αναλάμβαναν μόνες τους δράση θα σήμαινε πως εισερχόμαστε σε μία κατάσταση της οποίας οι συνέπειες θα ήσαν απρόβλεπτες», τόνισε.

Η Κλίντον πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ανήσυχες διότι ο ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι εξακολουθεί να διαθέτει χημικά όπλα, όπως και «άλλα άσχημα πράγματα».