Σύμφωνα με Λίβυους υπευθύνους τα απαισιόδοξα σενάρια για τις συνέπειες της κρίσης στη Λιβύη στην πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας έχουν αρχίσει να γίνονται πραγματικότητα: η παραγωγή έχει πέσει κατά 66%, σύμφωνα με το λιβυκό καθεστώς, οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί του οποίου έπληξαν χθες πετρελαϊκή εγκατάσταση.

«Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι δείχνει τις πραγματικές του προθέσεις. Αν δεν ελέγχει το πετρέλαιο, το βομβαρδίζει», δήλωσε σήμερα ο Φέτχι Φάρατζ, σύμβουλος της πετρελαϊκής εταιρείας Agoco (Arabian Gulf Oil Company), ένας από τους παραγωγούς αργού πετρελαίου στο λιβυκό έδαφος.

Ο Φάρατζ είναι επίσης υπεύθυνος της Επιτροπής Πολιτών, που διοικεί το Τομπρούκ από τότε που η πόλη πέρασε στα χέρια των αντικαθεστωτικών οι οποίοι ελέγχουν την πετρελαϊκή περιοχή της ανατολικής Λιβύης. Το Τομπρούκ βρίσκεται στη μεθόριο με την Αίγυπτο.

«Αυτό που φοβόμασταν από την αρχή συνέβη με τον βομβαρδισμό πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από το πυροβολικό και τα αεροπλάνα του καθεστώτος Καντάφι», σημείωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών Αμπντελχάφεζ Γόκα.

«Βομβαρδίστηκαν πετρελαιοπηγές, όπως και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις», σημείωσε.

Ωστόσο ο επικεφαλής της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας Σούκρι Γάνεμ ελαχιστοποίησε τις ζημιές, λέγοντας ότι μόνον μια «μικρή εγκατάσταση αποθήκευσης», που περιείχε 200.000 βαρέλια ντίζελ, επλήγη και ότι η παραγωγή δεν έχει επηρεαστεί.

Πάραυτα ο ίδιος αναγνώρισε ότι η παραγωγή πετρελαίου έχει μειωθεί κατά πολύ από τις αρχές της κρίσης στα μέσα Φεβρουαρίου, πέφτοντας από τα 1,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στα 500.000.

Η σημαντική αυτή μείωση οφείλεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στην έλλειψη εργατικού δυναμικού, καθώς οι ξένοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και οι Λίβυοι μένουν στα σπίτια τους για να αποφύγουν τη βία.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Φάρατζ τα στοιχεία για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου είναι πιο ανησυχητικά. «Η παραγωγή αργού έπεσε σε ένα ιστορικά χαμηλό επίπεδο, σε περίπου 20%», αυτής που ήταν πριν από λιγότερο από έναν μήνα, σύμφωνα με τον ίδιο.