Τη διάλυση του Δημοκρατικού Συνταγματικού Συναγερμού, του κόμματος του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζιν Ελ Αμπίντιν Μπεν Άλι ανακοίνωσε πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Τύνιδας προκαλώντας έκρηξη χαράς στην αίθουσα.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο της Τύνιδας αποφάσισε τη διάλυση του Δημοκρατικού Συνταγματικού Συναγερμού και την ρευστοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων μέσω του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου που έγινε δεκτή με επευφημίες εκατοντάδων ανθρώπων που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση, οι οποίοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο και φώναξαν συνθήματα όπως «RCD πάρε δρόμο», «Τυνησία ελεύθερη» και «Μάρτυρες, συνεχίζουμε τον αγώνα».

Μετά την ανατροπή του προέδρου Μπεν Άλι, στις 14 Ιανουαρίου, οι Τυνήσιοι δεν σταμάτησαν να διαδηλώνουν ζητώντας τη διάλυση του κόμματος αυτού, συμβόλου του αστυνομικού κράτους του καθεστώτος του Μπεν Άλι.

Έξι ημέρες μετά την πτώση του καθεστώτος, η μεταβατική κυβέρνηση του Μοχάμεντ Γανούσι ανακοίνωσε στις 20 Ιανουαρίου ότι το κράτος θα κατασχέσει τα στοιχεία της κινητής και ακίνητης περιουσίας του κόμματος και ότι θα προχωρήσει στον διαχωρισμό κόμματος και πολιτείας.

Μέλος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, το RCD εξαιρέθηκε από τους κόλπους της στις 17 Ιανουαρίου κατόπιν αιτήματος των Γάλλων σοσιαλιστών.