Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε χθες με πολλές εκδηλώσεις υπέρ του σεβασμού των δικαιωμάτων των γυναικών και της ισότητας στη μεταχείριση με τους άνδρες, αλλά κυρίως με τον εορτασμό για το ρόλο της γυναίκας στην πολιτική, κυρίως στη Μέση Ανατολή.
Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είπε ότι οι ΗΠΑ θα εκμεταλλευθούν την ευκαιρία των αλλαγών στον αραβικό κόσμο για να υποστηρίξουν τις γυναίκες στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
Στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ χαιρέτισαν τον καθοριστικό ρόλο των γυναικών στις αλλαγές που σημειώνονται στην Τυνησία και την Αίγυπτο.
Στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική «οι γυναίκες βρίσκονται στα πιο προχωρημένα φυλάκια, κάτι που τις εμπλέκει συχνά σε μεγάλους κινδύνους και θυσίες. Όταν θα οικοδομήσουμε νέες συνεργασίες με τις κυβερνήσεις που θα αναδειχθούν στην περιοχή, οι γυναίκες και οι νέες που με θάρρος μετείχαν στις λαϊκές αυτές εξεγέρσεις θα πρέπει να παίξουν σημαντικό ρόλο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Τζον Κέρι.
Ο ρόλος των γυναικών στην πολιτική επικροτήθηκε επίσης στην Αργεντινή, όπου η πρόεδρος Κριστίνα Κίρσνερ τιμήθηκε σε τελετή που διοργάνωσε η οργάνωση “Μητέρες της Πλατείας του Μαΐου” μπροστά από το Κάζα Ροσάντα, την έδρα της κυβέρνησης.
Η Χίλαρι Κλίντον μετείχε επίσης σε τελετή στο υπουργείου Εξωτερικών κατά την οποία η πρώτη κυρία των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα -απένειμε το διεθνές βραβείο της «Γυναίκας Θάρρους» σε μια άλλη ηγέτιδα, την πρόεδρο του Κιργιστάν Ρόζα Οτουνμπάγεβα.
Η Κλίντον εξήρε την ικανότητα της Οτουνμπάγεβα «να διοικεί με όραμα, την επιμονή της να τερματιστεί η σύγκρουση και να διατηρηθεί η ακεραιότητα της χώρας, αποτελώντας παράδειγμα για τους ηγέτες παντού στον κόσμο».
Ωστόσο κατά την παραλαβή του βραβείου, η Οτουνμπάγεβα εξέφρασε την ανησυχία της «διαπιστώνοντας σήμερα να υποχωρεί η σημαντική πρόοδος που επιτεύχθηκε στον τομέα των δικαιωμάτων των γυναικών».
Οι αδικίες τις οποίες συχνά υφίστανται οι γυναίκες ήταν βασικό θέμα των εκδηλώσεων που διοργανώθηκαν ανά τον κόσμο με αφορμή την ημέρα, όπως αυτή αρκετών γυναικείων οργανώσεων στην πρωτεύουσα του Σαλβαδόρ για να διεκδικήσουν την «ισότητα μεταξύ των φύλων» και «αξιοπρέπεια».
Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ υπογράμμισε ότι η «φτώχεια πλήττει κυρίως τις γυναίκες στη χώρα, προτάσσοντας μια πολιτική για την εκρίζωση της φτώχειας που μαστίζει κυρίως τη γυναίκα και το παιδί».
Στο Αφγανιστάν, που είναι γνωστό για τον ελλιπή σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών, ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι κάλεσε τα σεβάσμια μέλη των φυλών και τους θρησκευτικούς αξιωματούχους να προωθήσουν τον αγώνα κατά των βιαιοτήτων που υφίστανται οι γυναίκες, σύμφωνα με τις αρχές του Ισλάμ και το αφγανικό Σύνταγμα.
Στην Τουρκία αρκετές χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν καταγγέλλοντας τα «εγκλήματα τιμής» και τη βία που υφίστανται. Παλαιστίνιες πραγματοποίησαν πορεία στα εδάφη τους για να ζητήσουν ενότητα και τερματισμό της ισραηλινής κατοχής εκτιμώντας ότι ένα «μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αποτελεί συνέπεια των δεινών της ισραηλινής κατοχής».
Μεταξύ πολλών εκδηλώσεων ορισμένες ήταν πιο συμβολικές από άλλες, μια εκδήλωση στη Σουηδία υπενθύμισε ότι 1.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε μέρα από τις επιπλοκές των παράνομων αμβλώσεων.
Στη Βραζιλία, μια παραδοσιακή παρέλαση του καρνάβαλου στο Ρίο άρχισε αποδίδοντας τιμή στις γυναίκες.
Στα μουσεία της Ιταλίας η είσοδος ήταν δωρεάν για τις γυναίκες και στη Γαλλία, οι δρόμοι της Τουλούζης άλλαξαν ονομασία για μια ημέρα, και πήραν ονόματα διάσημων γυναικών.
Ο δήμος του Μόντρεαλ στον Καναδά επέλεξε αυτή την ημέρα για να ανακοινώσει ότι προτίθεται να αναγνωρίσει επίσημα την ιεραπόστολο Ζαν Μανς, ως συνιδρύτρια της πόλης του Κεμπέκ.
Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί εξέφρασε επιφυλάξεις για τη χρησιμότητα μιας τέτοιας ημέρας: «το ουσιώδες είναι να υπάρχει εργασία για τους άνδρες και τις γυναίκες», τόνισε.