«Αργήσαμε να αντιδράσουμε» στις αραβικές επαναστάσεις δηλώνει ο Γάλλος πρώην ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Liberation, χαρακτηρίζοντας απίθανο να μην αναληφθεί καθόλου δράση στη Λιβύη.

«Αργήσαμε να αντιδράσουμε, η Ευρώπη μάλιστα επέδειξε μια ένοχη βραδύτητα, έστω κι αν η κα Άστον πήγε στην Τύνιδα πριν ακόμη από τους Γάλλους αξιωματούχους», δήλωσε ο Κουσνέρ, ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά για το θέμα.

«Αργήσαμε επίσης υπερβολικά να αντιληφθούμε το μέτρο της κατάστασης αυτών των χωρών. Γνωρίζαμε ωστόσο από καιρό ότι πρόκειται για δικτατορίες!», πρόσθεσε ο άνθρωπος που διηύθυνε από το 2007 ως το 2010 το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Δεν αποδεχθήκαμε αρκετά τις αντιπολιτεύσεις, αυτό είναι πολύ σαφές» συνέχισε ο Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος υποστήριξε πως κάλεσε τον πρεσβευτή της Τυνησίας, έγραψε επιστολές για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλωστε του απαγορεύθηκε για δύο χρόνια η διαμονή στην Τυνησία.

Για τη Λιβύη εκτιμά ότι «δεν μπορεί να είχαμε προχωρήσει τόσο πολύ και τώρα να μην κάνουμε τίποτε» και εγκρίνει το γαλλο-βρετανικό διάβημα για «αυστηρότερη απόφαση υπέρ μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού ώστε να εμποδιστούν οι σφαγές». Η επιβολή της ζώνης αυτής απαιτεί «απόφαση των Ηνωμένων Εθνών, αλλιώς θα ξανακάνουμε το ίδιο λάθος με τον πόλεμο στο Ιράκ», διευκρινίζει.

Η εγκαθίδρυση μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού «απαιτεί σε κάθε περίπτωση μεγάλα ναυτικά όπως και αεροπορικά μέσα και σημαίνει επίσης βομβαρδισμούς με στόχο τις αντιαεροπορικές άμυνες», επιμένει ο Μπερνάρ Κουσνέρ.