Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών, το συντομότερο δυνατό, τάχθηκαν τα κομματικά όργανα του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE.
Ο αρχηγός του κόμματος αυτού και πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κάλεσε σήμερα τον αρχηγό της αντιπολιτευόμενης «Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης» (SDSM) Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, να συμφωνήσει για άμεση προσφυγή στις κάλπες.
Ο κ. Γκρούεφσκι κάλεσε εκ νέου την αντιπολίτευση να επιστρέψει στη Βουλή και σε μία εβδομάδα να αποφασιστεί η διάλυση του Κοινοβουλίου και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Η αντιπολίτευση έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση για να επιστρέψει στα κοινοβουλευτικά όργανα, την αποδέσμευση των λογαριασμών των ΜΜΕ του Β. Ράμκοφσκι.
Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προτίθεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, δεδομένου ότι ο κ. Τσερβένκοφσκι έχει απειλήσει με αποχή από αυτές αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει, η χώρα να καταστεί όμηρος ενός ανθρώπου.
Ακόμη, ο κ. Γκρούεφσκι ανέφερε ότι η στάση του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, του Αλί Αχμέτι, είναι ταυτόσημη με τη στάση του VMRO-DPMNE.
Άμεση ήταν η αντίδραση του SDSM, το οποίο σε ανακοίνωση του ανέφερε ότι ο κ. Γκρούεφσκι δεν είναι διατεθειμένος να συμβάλει στην αποκατάσταση του πολιτικού διαλόγου στη χώρα, ούτε να εκπληρώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις που έθεσε η αντιπολίτευση για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δημοκρατικών εκλογών.
«Ως εκ τούτου, το SDSM θα συνεχίσει να απέχει από την Βουλή, ενώ ο κ. Γκρούεφσκι θα φέρει ακέραια την ευθύνη για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στη χώρα» αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του SDSM.
Χθες ο κ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι εφόσον ικανοποιηθούν τα αιτήματα της αντιπολίτευσης για το χαρακτήρα των εκλογών, τότε αυτές θα μπορούσαν να διεξαχθούν στα μέσα Ιουνίου.
Πηγές του VMRO-DPMNE ανέφεραν ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν σύντομα, ακόμη και εάν η αντιπολίτευση αρνηθεί να συμμετάσχει σε αυτές.
Το πιθανότερο, σύμφωνα με πηγές από το VMRO-DPMNE, είναι οι εκλογές να γίνουν στα τέλη του Απριλίου ή στις αρχές του Μαΐου.
Η αντιπολίτευση αποχώρησε στις 28 Ιανουαρίου από τη Βουλή κατηγορώντας τον κ. Γκρούεφσκι για «απολυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας». Ο κ. Γκρούεφσκι έχει αναφέρει ότι με την ενέργεια αυτή της αντιπολίτευσης υπονομεύονται τα εθνικά συμφέροντα και η ευρωατλαντική πορεία της χώρας.