Η σύλληψη των 30 αστυνομικών και η πτώση ενός από τους ανώτατους αξιωματικούς απέδειξαν ότι η πραγματικότητα μπορεί και να ξεπερνά τη φαντασία όταν πρόκειται για την εφαρμογή του νόμου στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας.

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Γκιλοτίνα» αποκάλυψε τους βαθιούς δεσμούς μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας και των συμμοριών στις οποίες μπορεί να συμμετέχουν αστυνομικοί αλλά και έμποροι ναρκωτικών οι οποίοι εξουσιάζουν πολλές από τις περιοχές του Ρίο.

Οι αστυνομικοί κατηγορούνται ότι δωροδοκούνται από τις συμμορίες για να τους παρέχουν πληροφορίες, ότι ξεπλένουν χρήματα από παράνομα στοιχήματα και συνεργάζονται με παραστρατιωτικούς οι οποίοι ελέγχουν ορισμένες κοινότητες με τραμπουκισμούς και εκβιασμούς.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της αστυνομίας Άλαν Τουρνόφσκι, ο στενότερος συνεργάτης του οποίου συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία της δωροληψίας, υπέβαλε την παραίτησή του, αφού και ο ίδιος κατηγορείται για δωροδοκίες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η παραίτηση του Τουρνόφσκι είναι ένα σημαντικό βήμα για να «καθαρίσει» η αστυνομία, ωστόσο θα χρειαστεί μια πιο γενναία μεταρρύθμιση ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 2014 και τον Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.