Καταδικάζοντας τα όσα συνέβησαν μπροστά από τη μεγάλη συναγωγή της Τύνιδας η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας κάλεσε τους ανθρώπους της θρησκείας και της κοινωνίας των πολιτών να καταδικάσουν τέτοιου είδους ενέργειες ώστε να μην ξανασυμβούν.

Το τυνησιακό υπουργείο Θρησκευτικών Υποθέσεων, κατήγγειλε επίσης κάθε ενέργεια που έχει στόχο να βλάψει τις τυνησιακές παραδόσεις όσον αφορά το σεβασμό της θρησκευτικής πίστης και λατρείας και εκφράζει θλίψη που σημειώθηκαν τέτοιου είδους δολοπλοκίες.

Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι η Τυνησία ήταν πάντα ένας τόπος συνάντησης πολιτισμών και θρησκειών. «Σύμφωνα με τα ιδεώδη αυτά και το πνεύμα της μεγάλης λαϊκής μας εξέγερσης δε μπορούμε παρά να είμαστε πιο προσηλωμένοι στην παράδοση της θρησκευτικής ελευθερίας τόσο σε επίπεδο πεποιθήσεων όσο και τρόπων λατρείας», λέει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Η εβραϊκή κοινότητα της Τυνησίας αριθμεί 2.000 μέλη, εκ των οποίων τα 1.500 ζουν στην πόλη Τζέρμπα (500 χλμ. νότια της Τύνιδας). Αντιπροσωπεία της είχε εκφράσει την ανησυχία της στη μεταβατική κυβέρνηση που έχει αναλάβει την εξουσία μετά την ανατροπή του προέδρου Ζιν ελ-Αμπιντίν Μπεν Άλι, για τις αντισημιτικές εκδηλώσεις μπροστά από τη μεγάλη συναγωγή στις 11 του μηνός.

Το υπουργείο Εσωτερικών καταδίκασε την Τρίτη τις ενέργειες των εξτρεμιστών έξω από όλους τους τόπους λατρείας.

Λίγο πριν ξημερώσει το Σάββατο, μια ομάδα ανδρών φώναζε το σύνθημα «Εβραίοι φύγετε. Ο στρατός του Μωάμεθ επιστρέφει», σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν μέσω του Διαδικτύου.

Εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας, ο Ρενέ Τραμπελσί, είπε ότι οι άνδρες αυτοί ήταν μέλη του ισλαμιστικού κινήματος Ελ Ταχρίρ που ήταν «ιδιαίτερα αθόρυβο υπό το καθεστώς του Μπεν Άλι και τώρα θέλει να σκορπίσει το χάος».