Την υποστήριξη της Ευρώπης στη διαδικασία δημοκρατικής μετάβασης της Τυνησίας μεταφέρει η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η οποία έφτασε στην Τύνιδα για να συζητήσει τους τρόπους περιορισμού της λαθρομετανάστευσης.

Η Αστον θα συναντηθεί με τον Τυνήσιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γανούσι και με τους προέδρους των επιτροπών που έχουν αναλάβει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις και τις έρευνες για τις παραβιάσεις και τη διαφθορά επί καθεστώτος Μπεν Αλι.

Η ευρωπαία αξιωματούχος είχε ζητήσει στις 8 Φεβρουαρίου μια πραγματική πολιτική αλλαγή στη χώρα αυτή, όπως και στην Αίγυπτο προσφέροντας βοήθεια στις δύο χώρες για να πατάξουν την διαφθορά και να αποκτήσουν κυβερνήσεις με μεγαλύτερη διαφάνεια.

Η Αστον θα εξετάσει την κρίση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Τυνησία και την Ιταλία εξαιτίας των χιλιάδων Τυνήσιων παράνομων μεταναστών που φτάνουν καθημερινά στο νησί Λαμπεντούζα.

Η Ρώμη που φοβάται μια ανθρωπιστική κρίση, ζήτησε την Κυριακή την επείγουσα επέμβαση της ΕΕ, την οποία ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε ότι δεν κάνει τίποτε για το θέμα αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της εξετάζει τα μέτρα που μπορεί να πάρει ώστε να βοηθήσει την Ιταλία να αντιμετωπίσει το κύμα των Τυνήσιων μεταναστών.