Κατηγορηματικά απορρίπτει η Τυνησία κάθε ανάμιξη στις εσωτερικές της υποθέσεις αλλά είναι έτοιμη να συνεργαστεί με άλλες χώρες για να εμποδίσουν τους Τυνησίους να μεταναστεύουν παράνομα στην Ευρώπη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Με τον τρόπο αυτό η χώρα απαντά στην ανακοίνωση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι ότι θα ζητήσει να μεταβούν στην Τυνησία Ιταλοί αστυνομικοί για να περιορίσουν το κύμα προσφύγων προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Τυνησία επιθυμεί να διατηρήσεις τις σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με την Ιταλία και να τις ενισχύσει, όμως δεν μπορεί παρά να εκφράσει την έκπληξή της για την στάση αυτή», υπογράμμισε Τυνήσιος αξιωματούχος.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες, περίπου 5.000 λαθρομετανάστες στην πλειοψηφία του Τυνήσιοι έχουν φτάσει στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, προκαλώντας την έντονη ανησυχία των αρμοδίων αρχών- που ζήτησαν διεθνή βοήθεια- για πιθανή ανθρωπιστική κρίση.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στην Τύνιδα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μοχάμεντ Γανούσι, στο περιθώριο της προγραμματισμένης περιοδείας του στη Συρία και την Ιορδανία.

Στην Τύνιδα αναμένεται σήμερα και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.