Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απολύτως ενήμερη του προβλήματος της μεγάλης ροής Τυνήσιων προσφύγων που αντιμετωπίζει η Ιταλία και εξετάζει ποια μέτρα μπορεί να πάρει ώστε να διευκολύνει την Ιταλία.

Αυτή ήταν η αντίδραση της ΕΕ χθες βράδυ, λίγο μετά την επικοινωνία που είχε η αρμόδια επίτροπος Σ. Μάλστρομ με τον ιταλό υπουργό Εσωτερικών Υποθέσεων Ρομπέρτο Μαρόνι, ο οποίος είχε καταγγείλει την ΕΕ ότι «ως συνήθως» άφησε την Ιταλία να αντιμετωπίσει «μόνη της» το πρόβλημα.

Ο κ. Μαρόνι υπογράμμισε, επίσης, ότι ζήτησε από τον τυνήσιο υπουργό Εξωτερικών να αποστείλει η Ιταλία αστυνομικές δυνάμεις στην Τυνησία ώστε να «μπλοκαριστεί η φυγή των Τυνήσιων», μια Η ιδέα που ωστόσο χαρακτηρίσθηκε «απαράδεκτη» από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Τυνησίας.

Την Τυνησία αναμένεται να επισκεφτεί σήμερα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, βαρόνη Άστον, ενώ ήδη η Μάλτα εκφράζει την ανησυχία της για μια πιθανή μετατόπιση της πίεσης φυγής από την Τυνησία στις δικές της ακτές.

Η Ιταλία, πάντως, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι ζητά την εφαρμογή, σε ενισχυμένη μορφή, του «μοντέλου Αλβανίας» παραπέμποντας στη δεκαετία του ΄90, όταν η Ιταλία ανέπτυξε ναυτικές δυνάμεις στα αλβανικά χωρικά ύδατα (με τη συγκατάθεση της Αλβανίας) για να μπλοκάρει τη φυγή προς τις ακτές της.

Η Τυνησία και η Ιταλία έχουν «κοινό συμφέρον να σταματήσουν την λαθρομετανάστευση» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών.

Περίπου 5.000 λαθρομετανάστες, οι περισσότεροι Τυνήσιοι έχουν φτάσει τις τελευταίες πέντε ημέρες στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα.