Ο ακτιβιστής του κυβερνοχώρου Ουάελ Γόνεμ, που έγινε μια μορφή της εξέγερσης κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ μετά τη σύλληψή του ύστερα από διαδήλωση, υποσχέθηκε σήμερα ότι δεν θα ασχοληθεί με την πολιτική μόλις επιτευχθεί ο σκοπός της αμφισβήτησης.
Ο 30χρονος Γόνεμ, στέλεχος του γίγαντα του διαδικτύου Google, πέρασε 12 ημέρες στις υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας. Ο ίδιος αποκάλυψε μόλις αφέθηκε ελεύθερος ότι ήταν ο –μέχρι σήμερα ανώνυμος– διαχειριστής της σελίδας του Facebook «Είμαστε όλοι Χάλεντ Σαΐντ», που πήρε το όνομα ενός νεαρού ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την αστυνομία.
«Υπόσχομαι σε κάθε Αιγύπτιο ότι θα επιστρέψω στην καθημερινότητά μου και ότι δεν θα εμπλακώ στην πολιτική όταν οι Αιγύπτιοι θα έχουν εκπληρώσει το όνειρό τους», έγραψε στο Twitter.
Ο επικεφαλής μάρκετινγκ του Google για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική και εγκατεστημένος στο Ντουμπάι επέστρεψε στο Κάιρο για να συμμετάσχει στην πρώτη από τις μεγάλες διαδηλώσεις ζητώντας την αποχώρηση του αιγύπτιου προέδρου.
Ο Γόνεμ είπε ότι πέρασε 12 ημέρες κρατούμενος με «δεμένα τα μάτια», δέχτηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τις αρχές που τον θεωρούσαν ύποπτο ως πράκτορα των ξένων δυνάμεων.
Την Τρίτη μετέβη θριαμβευτικά στην πλατεία Ταχρίρ, που έγινε σύμβολο της «λαϊκής επανάστασης». «Δεν είμαι εγώ ο ήρωας, εσείς είστε οι ήρωες που μείνατε εδώ στην πλατεία», είπε στους διαδηλωτές που τον χειροκροτούσαν θερμά.
Ο ίδιος είπε ότι δεν θέλει να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης αλλά παραχώρησε μια συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, στην οποία δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να πεθάνει» προκειμένου να υπάρξει αλλαγή στην Αίγυπτο.
Στο μεταξύ χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν για 17η ημέρα στην Πλατεία Ταχρίρ ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς, πολιτικές μεταρρυθμίσεις και απομάκρυνση του Μουμπάρακ, παρά τις απειλές των αρχών ότι θα παρέμβει ο στρατός σε περίπτωση που υπάρξει «χάος».
Από νωρίς το πρωί οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «ο λαός θέλει την ανατροπή του καθεστώτος», το οποίο κυριαρχεί στο κίνημα αμφισβήτησης κατά του Μουμπάρακ που είναι στην εξουσία τα τελευταία 30 χρόνια.
«Ο Άλαα (ο μεγαλύτερος γιός του προέδρου) λέει στον μπαμπά ότι ένα τέταρτο του αιώνα αρκεί», φώναζαν επίσης. Πολλοί κρατούσαν φωτογραφίες των «μαρτύρων» που έχασαν τη ζωή τους στα βίαια επεισόδια στα οποία 300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ και το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Τα τανκς παραμένουν κοντά στο Αιγυπτιακό Μουσείο, δίπλα στην Πλατεία Ταχρίρ.
Εκατοντάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν χθες Τετάρτη το κοινοβούλιο και την έδρα της κυβέρνησης στο Κάιρο που βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο. Χιλιάδες διαδηλωτές πέρασαν τη νύχτα κάτω από τέντες στο πεζοδρόμιο που οδηγεί στο κοινοβούλιο.
Σήμερα οι δύο προσβάσεις στο δρόμο που οδηγεί στο κοινοβούλιο έχουν αποκλεισθεί.
Την Τρίτη, σκληραίνοντας τους τόνους προς τους διαδηλωτές ο υπουργός Εξωτερικών Άχμεντ Αμπούλ Γέιτ προειδοποίησε ότι θα παρέμβει ο στρατός «σε περίπτωση που υπάρξει χάος για να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια του».