Εισαγγελική έρευνα σε βάρος του δήμου Άγκυρας στην Τουρκία είναι σε εξέλιξη, για οικονομικές παρατυπίες σε συναυλίες που διοργάνωσε το κόμμα.

Κατατέθηκε επίσης αίτημα ακύρωσης του συνεδρίου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος όπου είχε εκλεγεί ο Οζγκούρ Οζέλ πρόεδρος του κόμματος, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη.

Συνελήφθησαν 10 δημοσιογράφοι

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί συνελήφθησαν δέκα δημοσιογράφοι από την τουρκική αστυνομία, συμπεριλαμβανομένου ενός φωτογράφου του Agence France-Presse (AFP), όπως δημοσιοποίησε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

Οι νέες συλλήψεις έρχονται εν μέσω μιας μεγάλης καταστολής από τις τουρκικές Αρχές, η οποία περιελάμβανε τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, του μεγαλύτερου πολιτικού αντιπάλου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την Ένωση Μελετών ΜΜΕ και Δικαίου, η οποία παρέχει νομική υποστήριξη σε δημοσιογράφους στην Τουρκία, οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν λόγω της κάλυψης των διαδηλώσεων στην Κωνσταντινούπολη και αλλού κατά της φυλάκισης του Ιμάμογλου.

Ο Ιμάμογλου, ένας ιδιαίτερα δημοφιλής πολιτικός, θεωρείται υποψήφιος για τη διαδοχή του Ερντογάν στην προεδρία της χώρας. Έχει οριστεί επίσημα ως υποψήφιος πρόεδρος από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα για τις επόμενες εκλογές, οι οποίες επί του παρόντος αναμένονται το 2028.

Ωστόσο, το πανεπιστημιακό του πτυχίο ακυρώθηκε, γεγονός που τον αποκλείει από υποψήφιο, και στη συνέχεια συνελήφθη από τις Αρχές την περασμένη Τετάρτη, προτού συλληφθεί επίσημα την Κυριακή. 

Η σύλληψη του Ιμάμογλου προκάλεσε την οργή της τουρκικής κοινωνίας και των διεθνών εταίρων, με το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας να την καταγγέλλει ως «σοβαρή επίθεση κατά της δημοκρατίας». 

Από την αρχική του κράτηση, δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές έχουν βγει στους δρόμους σε περισσότερες από δώδεκα πόλεις, ενίοτε συγκρουόμενοι με τις αρχές ενώ εκατοντάδες έχουν συλληφθεί.