Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, υπαινίχθηκε την απαγόρευση των εκδηλώσεων και παρελάσεων περηφάνιας ή pride στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους.

Αναφερόμενος σε αυτή την ομιλία, ο Γκούλιας, προσωπάρχης του πρωθυπουργού, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Από αυτό προκύπτει άμεσα ότι δεν θα υπάρξει στο μέλλον Pride με τη δημόσια μορφή με την οποία γνωρίσαμε το Pride τις τελευταίες δεκαετίες».

«Η κυβέρνηση δεν υποστήριξε ποτέ τέτοιου είδους παρελάσεις», συνέχισε ο Γκούλιας. «Αλλά τα περιθώρια ελιγμών δεν ήταν αρκετά μεγάλα για την απαγόρευση, μέχρι την επιστροφή του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο».

«Πιστεύουμε ότι η παρέλαση του Pride στο κέντρο της πόλης δεν πρέπει να γίνεται ανεκτή από τη χώρα», πρόσθεσε.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουγγαρία, Ντέιβιντ Πρέσμαν, σταθερός επικριτής της κυβέρνησης Όρμπαν, συμμετείχε τακτικά στην πορεία υπερηφάνειας μαζί με άλλους ξένους διπλωμάτες.

Ο Πρέσμαν παραιτήθηκε από τη θέση του τον περασμένο μήνα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της κυβέρνησης Τραμπ.

Το France24 γράφει ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει συνταγματική τροπολογία με προτεραιότητα την ανάγκη προστασίας των παιδιών και σε αυτή τη βάση θα μπορούσε να απαγορευτεί η σημερινή μορφή της πορείας αυτής, πρόσθεσε.