Τα «παγωμένα περιουσιακά στοιχεία» ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων αναμένεται να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ειρήνη στην Ουκρανία η Ρωσία, σύμφωνα με αποκάλυψη του Reuters.

Η Ρωσία θα μπορούσε να συμφωνήσει στη χρήση των 300 δισεκατομμυρίων παγωμένων περιουσιακών της στοιχείων στην Ευρώπη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μόνο όμως στην περίπτωση που το 1/5 αυτών των χρημάτων χρησιμοποιηθεί για τα κατειλημμένα από την ίδια εδάφη, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο επικαλούμενο τρεις διαφορετικές πηγές.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν τις πρώτες τους επαφές για την Ουκρανία στις 18 Φεβρουαρίου στη Σαουδική Αραβία, όπου τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν δηλώσεις πως προσδοκούν να συναντηθούν σύντομα. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλλαν κυρώσεις στη ρωσική κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών, μπλοκάροντας 300 με 350 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων, κυρίως ευρωπαϊκών αλλά και των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, μια ιδέα που έπεσε στο τραπέζι είναι η Ρωσία να χρησιμοποιήσει μεγάλα τμήματα των συγκεκριμένων «παγωμένων περιουσιακών στοιχείων» για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας έχουν καταστραφεί πλήρως από τον πόλεμο και εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, ενώ εκατομμύρια Ουκρανών έχουν ακολουθήσει το δρόμο της ξενιτιάς στην Ευρώπη.

Έναν περίπου χρόνο πριν, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμούσε το κόστος της ανοικοδόμησης της χώρας στα 486 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πηγές μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας εξαιτίας του απορρήτου των διαπραγματεύσεων αλλά και του πρώιμου σταδίου στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η συγκεκριμένη ιδέα τέθηκε για πρώτη φορά στον διάλογο και δείχνει περίπου ποια βήματα μπορεί να κάνει η Ρωσία ώστε να φτάσει σε μια συμφωνία, την ίδια ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει την Ουκρανία να υπογράψει συμφωνία για τα ορυκτά της ώστε να ξεχρεώσει τη βοήθεια των ΗΠΑ. Οι βασικές διεκδικήσεις της Ρωσίας στη διαπραγμάτευση φέρεται να είναι η απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τα εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία αλλά και το τέλος κάθε σκέψης για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Από την άλλη η Ουκρανία υποστηρίζει πως η Ρωσία πρέπει να απελευθερώσει όλα τα εδάφη που έχει καταλάβει, να απομακρυνθεί από το έδαφός της και ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση. Τέλος, οι ΗΠΑ θεωρούν, ότι οι απαιτήσεις της Ουκρανίας είναι μη ρεαλιστικές, χαρακτηρίζοντας τους στόχους τους ουτοπικούς.

Έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμφωνήσει «πολύ σύντομα» να υπογράψει μια συμφωνία για την εξόρυξη ορυκτών της χώρας του, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικ Γουόλτς.

«Ακούστε, στο δια ταύτα, ο πρόεδρος Ζελένσκι θα υπογράψει αυτή τη συμφωνία, και θα το δείτε αυτό να γίνεται πολύ σύντομα, και είναι καλό για την Ουκρανία», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος σε ομιλία του στο ετήσιο Συνέδριο Πολιτικής Δράσης των Συντηρητικών (CPAC), στην Ουάσινγκτον.

Ο Ζελένσκι απέρριψε το αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διαθέσει η Ουκρανία ορυκτό πλούτο αξίας 500 δισεκ. δολαρίων για να αποπληρώσει την Ουάσινγκτον για τη βοήθειά της, λέγοντας ότι το ποσό που έχει παρασχεθεί μέχρι τώρα δεν πλησιάζει καν αυτό το νούμερο. Διαφωνεί επίσης επειδή στη συμφωνία δεν παρέχονται συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας.

Χθες ο Γουόλτς είπε πως «ο πρόεδρος Τραμπ είναι προφανώς πολύ απογοητευμένος από τον πρόεδρο Ζελένσκι, από το γεγονός ότι δεν ήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ότι δεν ήθελε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του προσφέραμε».