Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και υποψήφιος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, απαντώντας στην κριτική που άσκησε χθες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες τον εγκάλεσε «να κοιτάει τη δουλεία του», καθώς «υπάρχουν αρκετά να κάνει στις ΗΠΑ»

«Αυτό που έκανε ο Τζέι Ντι Βανς δεν ήταν δική του δουλειά. Αυτό πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα. Δεν είναι δική σου δουλειά. Να κοιτάς τη δουλειά σου, υπάρχουν αρκετά να κάνεις στις ΗΠΑ», τόνισε ο κ. Χάμπεκ σε συνέντευξή του στα δίκτυα RTL/n-tv και κατηγόρησε τον αμερικανό αντιπρόεδρο ότι «ταυτίστηκε ρητορικά και πολιτικά με τους απολυταρχικούς».

Σε δηλώσεις του προς το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, ο υποψήφιος των Πρασίνων ανέφερε ότι με την ομιλία του ο κ. Βανς «τελείωσε τις δυτικές αξίες» και επισήμανε ότι η κυβέρνηση Τραμπ αντιπροσωπεύει διαφορετικές αξίες και έχει διαφορετική πολιτική αντίληψη από αυτήν που οι ΗΠΑ προηγουμένως μοιράζονταν με την Ευρώπη.

Τώρα πρέπει η Ευρώπη να αντιδράσει με αυτοπεποίθηση, συνέχισε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ: «Δεν πρέπει τώρα να τρέμουμε. Ακριβώς το αντίθετο. Έχουμε κάθε λόγο να πούμε: Αυτός δεν είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, δεν είναι το Σύνταγμά μας, μην ανακατεύεσαι».

Την κριτική του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, απέρριψε κατηγορηματικά και ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και υποψήφιος καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς.

«Σεβόμαστε τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών και των εκλογών του Κογκρέσου στις ΗΠΑ και αναμένουμε ότι οι Αμερικανοί θα κάνουν το ίδιο εδώ», δήλωσε ο κ. Μερτς από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, στο πλαίσιο συζήτησης για τη στήριξη της Ουκρανίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «η ελευθερία γνώμης παραμένει ελευθερία γνώμης, αλλά οι ψευδείς ειδήσεις, η ρητορική μίσους και οι εγκληματικές δηλώσεις θα υπόκεινται επίσης σε κανόνες».

Ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) αντέστρεψε μάλιστα την κριτική του αμερικανού αντιπροέδρου, αναφερόμενος στον αποκλεισμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Associated Press από τον Λευκό Οίκο επειδή δεν χρησιμοποίησε το όνομα «Κόλπος της Αμερικής» για τον Κόλπο του Μεξικού, όπως ορίζει ο πρόεδρος Τραμπ. «Δεν θα διώχναμε ποτέ δημοσιογράφους από την ενημέρωση Τύπου», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία, ο Φρίντριχ Μερτς τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της στήριξης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, τονίζοντας ότι η ρωσική επίθεση δεν αφορά μόνο την Ουκρανία, αλλά ολόκληρη την ευρωπαϊκή τάξη, όπως αυτή οικοδομήθηκε μετά το 1945. «Για αυτό στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας», δήλωσε και ανέδειξε επίσης την ανάγκη το Κίεβο να μπορεί να διαπραγματευτεί την ειρήνη από θέση ισχύος, ενώ υποστήριξε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον,«μόνο από κοινού οι χώρες του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να λάβουν μια τέτοια απόφαση», συνέχισε, για να τονίσει: «Στην τελευταία σύνοδο κορυφής, υπήρξε συμφωνία εντός του ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει την προοπτική ένταξης. Εάν πρόκειται αυτό να αλλάξει, το ΝΑΤΟ πρέπει να το κάνει από κοινού».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο ίδιος θα συμφωνούσε στην παράδοση συστήματος Taurus στην Ουκρανία, κάτι που απορρίπτει έως τώρα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο κ. Μερτς δήλωσε ότι τόσο η προσωπική του θέση όσο και αυτή του κόμματός του είναι υπέρ της παράδοσης, αλλά διευκρίνισε ότι «θα πρέπει αυτό να γίνει συντονισμένα, εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στην επόμενη Bundestag θα έχει διαμορφωθεί η αναγκαία πλειοψηφία.

Πηγή: ΑΠΕ