Μια νέα έρευνα που έγινε σε άτομα της Gen Z (γεννημένοι το διάστημα 1997-2012) έδειξε ότι οι νέοι αισθάνονται έξω από τα νερά τους στην κουζίνα, με αποτέλεσμα να προτιμούν το ντελίβερι, καθώς δεν γνωρίζουν ούτε τα βασικά στη μαγειρική.
Η εφαρμογή γνωριμιών FindingTheOne έκανε έρευνα σε 1.500 νέους προκειμένου να διαπιστώσει αν η μαγειρική είναι στοιχείο ρομαντισμού και το αποτέλεσμα σόκαρε, επειδή στις νεαρές ηλικίες ήταν ζήτημα ταμπού.
Σύμφωνα με τη «New York Post» που αναπαρήγαγε τα στοιχεία, το 42% δεν ήξερε να χρησιμοποιεί το τηγάνι και το 27% όχι μόνο αδυνατούσε να φτιάξει μια σούπα, αλλά δεν αντιλαμβάνονταν και τη δομή της, πιστεύοντας ότι είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο πιάτο.
Επίσης, το 80% δυσκολευόταν να ψήσει κάτι στον φούρνο, όπως κοτόπουλο, μπιφτέκια ή μπριζόλες.
Η συντριπτική πλειονότητα, λοιπόν, δήλωσε ότι προτιμά να παραγγέλνει, επειδή δεν θέλει να βρίσκεται στην κουζίνα, αλλά κι επειδή θεωρεί πως το φαγητό απ’ έξω είναι πιο ωφέλιμο από το σπιτικό. Μάλιστα, σχετικά μεγάλο ποσοστό θεωρεί το σπιτικό φαγητό κατώτερο από εκείνο των μαγαζιών.
Εντούτοις, οι παραπάνω θέσεις συνοδεύονται από αίσθημα ντροπής, με τους περισσότερους νέους να αποφεύγουν τα δείπνα σε σπίτι ή την έναρξη συζητήσεων μαγειρικής, ειδικά στα ραντεβού.
Η Sylvia Linzalone, ειδικός που συνεργάζεται με την εφαρμογή FindingTheOne, δήλωσε ότι οι νέοι απάντησαν πως αποφεύγουν τη μαγειρική, επειδή δεν μεγάλωσαν δίπλα σε κάποιο άτομο που μαγείρευε συνεχώς, πόσω μάλλον καλά, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες ηλικίες.