Η Σουηδία, γνωστή διεθνώς για τις πολιτικές ισότητας των φύλων, βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μιας ανατρεπτικής κοινωνικής τάσης: νεαρές γυναίκες εγκαταλείπουν την εργασία τους για να γίνουν «soft girls» – δηλαδή να υιοθετήσουν έναν πιο χαλαρό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει το να σταματούν να δουλεύουν και να έχουν οικονομική εξάρτηση από τους συντρόφους τους, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το BBC.
Η ιστορία της Vilma Larsson
Η 25χρονη Vilma Larsson αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση. Εγκατέλειψε τη δουλειά της πριν από έναν χρόνο για να γίνει «stay-at-home-girlfriend» (σύντροφος που μένει σπίτι) και, όπως δηλώνει, νιώθει πιο ευτυχισμένη από ποτέ. «Η ζωή μου είναι πιο ήρεμη. Δεν νιώθω πίεση ούτε άγχος» εξηγεί.
Ζει με τον σύντροφό της, ο οποίος εργάζεται εξ αποστάσεως στον τομέα των χρηματοοικονομικών. Ενώ εκείνος δουλεύει, εκείνη περνά τη μέρα της στο γυμναστήριο, σε καφετέριες ή μαγειρεύοντας. Ο σύντροφός της της παρέχει έναν «μισθό», δίνοντάς της την ελευθερία να ζει χωρίς οικονομικές ανησυχίες.
Η Larsson έχει αποκτήσει δημοτικότητα στα κοινωνικά δίκτυα, μοιραζόμενη τον τρόπο ζωής της με τους 11.000 ακολούθους της, ενώ ορισμένα βίντεό της στο TikTok έχουν φτάσει σχεδόν 400.000 likes. Χρησιμοποιεί hashtags όπως «hemmaflickvän» (μένω στο σπίτι ως κοπέλα) και «hemmafru» (νοικοκυρά), προωθώντας την ταυτότητα της «soft girl».
H τάση των «soft girls» και οι αντιδράσεις
Η τάση των «soft girls» κερδίζει έδαφος στη Σουηδία, προκαλώντας συζητήσεις και αντιπαραθέσεις. Από πολιτικές εκδηλώσεις έως άρθρα σε εφημερίδες, η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το αν πρόκειται για μια υγιή επιλογή ζωής ή για ένα «βήμα πίσω» στην ισότητα των φύλων.
Η Gudrun Schyman, συνιδρύτρια του φεμινιστικού κόμματος Feministiskt initiativ, χαρακτηρίζει την τάση «επικίνδυνη», τονίζοντας ότι υπονομεύει τα κεκτημένα δικαιώματα των γυναικών. Στον αντίποδα, πολιτικοί του εθνικιστικού κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες τη θεωρούν μια «ελεύθερη επιλογή».
Γιατί στρέφονται σε αυτόν τον τρόπο ζωής;
Οι «soft girls» φαίνεται να αντανακλούν την απογοήτευση των νέων γυναικών από τις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Ενώ η Σουηδία έχει μια ισχυρή παράδοση ισορροπίας εργασίας-ζωής, με γενναιόδωρες άδειες γονέων και περιορισμένο ωράριο, οι στατιστικές δείχνουν ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να επωμίζονται περισσότερες ευθύνες στο σπίτι και να υποφέρουν από μεγαλύτερα ποσοστά άγχους και burnouts.
Η Larsson δηλώνει ότι επηρεάστηκε από την πίεση που έβλεπε στις γυναίκες της οικογένειάς της. «Σκέφτομαι τη μητέρα μου, τη γιαγιά μου, την αδερφή μου – όλες είναι διαρκώς αγχωμένες» λέει.
Κοινωνικοί και οικονομικοί προβληματισμοί
Ενώ η τάση αυτή φαίνεται να προσφέρει ψυχολογική ανακούφιση σε κάποιες γυναίκες, οι ειδικοί προειδοποιούν για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Οικονομολόγοι, όπως η Shoka Åhrman, τονίζουν ότι η αποχώρηση από την αγορά εργασίας μπορεί να επηρεάσει τις συντάξεις, τις αποταμιεύσεις και τις μελλοντικές ευκαιρίες απασχόλησης.
Ταυτόχρονα, η τάση των «soft girls» αναδεικνύει τις αδυναμίες του φαινομενικά ισότιμου σουηδικού συστήματος. Αν και οι πολιτικές της χώρας έχουν μειώσει τις ανισότητες, παραμένουν διαρθρωτικά προβλήματα που επιβαρύνουν κυρίως τις γυναίκες.
Η συζήτηση γύρω από τις «soft girls» δεν είναι μόνο μια αντιπαράθεση για την ισότητα των φύλων, αλλά και ένα καμπανάκι κινδύνου για τις αυξημένες ψυχολογικές πιέσεις που βιώνουν οι νέοι άνθρωποι. Στο τέλος, ίσως το ζήτημα να μην είναι τόσο η επιλογή αυτής της ζωής, όσο οι λόγοι που οδηγούν εκεί – και το πώς οι κοινωνίες μπορούν να υποστηρίξουν τους πολίτες τους χωρίς να επιστρέφουν σε παρωχημένα πρότυπα.