Το «hangxiety» είναι ο συνδυασμός των λέξεων «hangover» (πονοκέφαλος ή άλλα συμπτώματα μετά από κατανάλωση αλκοόλ) και «anxiety» (άγχος) που περιγράφει το έντονο άγχος και την ανησυχία που μπορεί να νιώσετε μετά από μια νύχτα κατανάλωσης αλκοόλ για το τι κάνατε ή είπατε.
Το «hangxiety» συνδέεται άμεσα με το πώς το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο και το σώμα σας, ακόμα και μετά το πέρας της μέθης. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα αλκοολούχα ποτά ίδια. Σύμφωνα με ειδικούς, κάποια ποτά είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσουν την ψυχική σας υγεία, ενώ άλλα μπορούν να επιδεινώσουν την κατάστασή σας, αναφέρει η ny post.
«Σχεδόν όλοι όσοι καταναλώνουν αλκοόλ παρουσιάζουν μεταβολές στον εγκέφαλό τους όταν σταματούν να πίνουν. Μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να προκαλέσουν απλή σύγχυση, ενώ μεγαλύτερες ποσότητες συχνά οδηγούν σε άγχος», εξηγεί ο καθηγητής νευροψυχοφαρμακολογίας David Nutt στο National Geographic.
Αυτό συμβαίνει λόγω διαφόρων παραγόντων. Σωματικά, το hangover ανεβάζει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, κάτι που μπορεί να ενισχύσει το αίσθημα ανησυχίας. Επιπλέον, το αλκοόλ λειτουργεί ως διουρητικό, οδηγώντας σε αφυδάτωση που σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι, ζαλισμένοι και ανήσυχοι. Έρευνες δείχνουν επίσης ότι η ντοπαμίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της ευτυχίας», βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια ενός hangover.
Αλλά τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Όπως εξηγεί ο καθηγητής, όταν το αλκοόλ εισέρχεται στον οργανισμό, το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στη μέθη. Ταυτόχρονα, ο εγκέφαλος αντιδρά, προσπαθώντας να διατηρήσει την εγρήγορση. Αυτός ο μηχανισμός συνεχίζεται ακόμη και όταν το αλκοόλ έχει απομακρυνθεί από το σύστημά σας, με αποτέλεσμα να νιώθετε άγχος και ταχυκαρδία το επόμενο πρωί.
Μπύρα
Το «hangxiety» αναφέρεται επίσης συχνά ως η «μελαγχολία της μπύρας», αλλά η μπύρα είναι στην πραγματικότητα μια από τις καλύτερες επιλογές για την αποφυγή αυτού του συναισθήματος. «Η μπύρα είναι ένα ποτό, που δεν δημιουργήθηκε για κοινωνικούς λόγους ή για να πίνουμε για ευχαρίστηση, αλλά για να μας κρατάει ενυδατωμένους», δήλωσε ο καθηγητής Nutt στην Telegraph. «Μέχρι τον 18ο αιώνα, σχεδόν όλοι στη Βρετανία έπιναν μικρές ποσότητες μπύρας αντί για νερό, επειδή η (σχετικά μικρή) περιεκτικότητα σε αλκοόλ σκότωνε τα μικρόβια που θα τους αρρώσταιναν». Η μπύρα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ και η μπύρα χωρίς αλκοόλ είναι επίσης καλύτερη για την ψυχική υγεία της επόμενης ημέρας.
Αντίθετα, το κόκκινο κρασί, το κονιάκ και το ουίσκι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα και έντονο «hangxiety». Το κονιάκ και το ουίσκι παρασκευάζονται και τα δύο σε βαρέλια που τους δίνουν περισσότερη γεύση, καθιστώντας τα «σύνθετα». «Οι σύνθετες αλκοόλες, οι οποίες είναι πιο ισχυρές από το συνηθισμένο αλκοόλ, προκαλούν μεγαλύτερη προσαρμογή στον εγκέφαλο, καθιστώντας σας πιο μεθυσμένους ακόμη και με την κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων, οδηγώντας σε μεγαλύτερο πονοκέφαλο και αυξημένο άγχος», δήλωσε ο καθηγητής.