Η αγόρευση της εισαγγελίας ολοκληρώθηκε σήμερα στη δίκη για τους κατά συρροή βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό, μιας υπόθεσης που έχει προκαλέσει έντονη αίσθηση στη Γαλλία και διεθνώς. Η εισαγγελία τόνισε ότι «δεν υπάρχει συνηθισμένος, μη σκόπιμος ή ακούσιος» βιασμός και εξέφρασε την ελπίδα ότι η απόφαση του δικαστηρίου θα στείλει «ένα μήνυμα ελπίδας» στα θύματα σεξουαλικής βίας.
Πενήντα ένας κατηγορούμενοι, ηλικίας από 16 έως 74 ετών, δικάζονται για τη σεξουαλική κακοποίηση της Ζιζέλ Πελικό, η οποία σήμερα είναι 71 ετών. Ο πρώην σύζυγός της, ο οποίος τη νάρκωνε επί σχεδόν δέκα χρόνια, την κακοποιούσε και στη συνέχεια βιαζόταν από αγνώστους που είχε προσεγγίσει από το διαδίκτυο.
Η Λορ Σαμπό, εκπρόσωπος της εισαγγελίας, κατά τη διάρκεια της αγόρευσής της δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου: «με την ετυμηγορία σας θα δείξετε ότι ο βιασμός δεν έχει καμία απολύτως δικαιολογία, ότι η έννοια του μη σκόπιμου ή ακούσιου βιασμού δεν υφίσταται. Με την απόφασή σας, θα στείλετε ένα μήνυμα ελπίδας και δικαιοσύνης στους θύματα σεξουαλικής βίας και θα βοηθήσετε να αποκατασταθεί το κομμάτι της ανθρώπινης αξιοπρέπειας που καταστράφηκε για τη Ζιζέλ Πελικό».
Η Σαμπό συνέχισε, αναφέροντας ότι «αυτή η απόφαση θα δώσει το μήνυμα στις γυναίκες ότι δεν είναι μοιραίο να υποκύπτουν και στους άνδρες ότι δεν είναι φυσικό να ενεργούν με αυτόν τον τρόπο. Θα συμβάλει στην εκπαίδευση των νέων μας, γιατί η αλλαγή ξεκινά από την εκπαίδευση».
Αυτές οι δηλώσεις έρχονται μετά από τρεις ημέρες αγόρευσης της εισαγγελίας, η οποία ζητά ποινές φυλάκισης που κυμαίνονται από 4 έως 20 χρόνια για τον πρώην σύζυγο της Ζιζέλ Πελικό, Ντομινίκ Πελικό, και τους 50 άλλους συγκατηγορούμενούς του.
Η εισαγγελία εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ποινές που θα επιβληθούν θα οδηγήσουν τους κατηγορούμενους σε μια ουσιαστική κατανόηση της σοβαρότητας των πράξεών τους και ειδικότερα της έννοιας της συναίνεσης. Παράλληλα, η Σαμπό κατήγγειλε τη «μαγική διατύπωση» που χρησιμοποίησαν πολλοί από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι δήλωσαν ότι δεν είχαν πρόθεση να βιάσουν τη Ζιζέλ Πελικό, προσπαθώντας να αποποιηθούν την ευθύνη τους: «αυτές οι δικαιολογίες δεν έχουν καμία θέση στο δικαστικό σύστημα», τόνισε.
Η Σαμπό έκλεισε την αγόρευσή της λέγοντας ότι «αυτή η δίκη είναι θεμέλιος λίθος για την κοινωνία και την αλλαγή που έρχεται». Προσδιόρισε τη δίκη ως σημαντικό βήμα στη διαδικασία αναδιάρθρωσης των θεσμών, επισημαίνοντας ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επόμενες υποθέσεις και ότι οι συνέπειές της θα είναι μακροπρόθεσμες και καθοριστικές.