«Αόρατο» κείμενο με εικόνες ανακάλυψαν επιστήμονες κάτω από φύλλα χρυσού στο μπλε Κοράνι, προχωρώντας σε μια σημαντική ανακάλυψη για το ισλαμικό κειμήλιο που χρονολογείται από το 900 μ.Χ.

Ερευνητές του Εθνικού Μουσείου Zayed (ZNM) στο Άμπου Ντάμπι σκάναραν με ειδικό τρόπο μία σελίδα από το Κοράνι, ανακαλύπτοντας στίχους από τη Σούρα αλ-Νισά, παρέχοντας νέες πληροφορίες για την ισλαμική παραγωγή χειρογράφων και την τέχνη των πρώτων καλλιγράφων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Interesting Engineering, το μπλε Κοράνι χρονολογείται από το 900 π.Χ. περίπου, με την ακριβή τοποθεσία παραγωγής του να αμφισβητείται, με Βόρεια Αφρική, Ιράκ ή Ανδαλουσία να έχουν προταθεί.

Το χειρόγραφο περιείχε 600 σελίδες από δέρμα προβάτου, βαμμένες με ινδοχρώματα, με τα γράμματα να βασίζονται στην κουφική καλλιγραφία, ένα δυσνόητο είδος γραφής που είχε ωραία εμφάνιση όμως. Σήμερα εικάζεται ότι υπάρχουν περίπου 100 σελίδες από το μπλε Κοράνι, με την πλειοψηφία να ανήκει σε ιδιώτες.

Οι ερευνητές, λοιπόν, σκάναραν μόνο μία σελίδα, καθώς δεν διέθεταν άλλη και ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο καλύπτονταν τα πρώιμα λάθη στα γραπτά κείμενα. Σε αντίθετη με τη σημερινή εποχή, που ένα λάθος μπορεί να σβηστεί αποτελεσματικά ή να επισημανθεί σε άλλη σελίδα, τότε δεν υπήρχαν τα αντίστοιχα μέσα.

Έτσι, οι λόγιοι που έγραψαν το μπλε Κοράνι κάλυψαν με φύλλα χρυσού τις λάθος εικόνες και κείμενα, προσφέροντας ένα όμορφο οπτικό αποτέλεσμα, με τον αναγνώστη να μην αντιλαμβάνεται κάτι. Επίσης, σε περίπτωση που δεν είχε χρησιμοποιηθεί έντονο χρώμα, σχεδίαζαν ξανά πάνω στη σελίδα, με το πρώτο κείμενο να γίνεται αόρατο διά γυμνού οφθαλμού.