Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα ποντίκια όχι μόνο μπορούν να οδηγήσουν μικροσκοπικά αυτοκίνητα, αλλά φαίνεται να το απολαμβάνουν, νιώθοντας ακόμα και ενθουσιασμό όταν ξεκινούν τους «κινητήρες» τους.
Η έρευνα, που ξεκίνησε το 2019 υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας και νευροεπιστήμονα, Kelly Lambert, από το Πανεπιστήμιο του Ρίτσμοντ, αποκάλυψε την έντονη προτίμηση αυτών των μικρών τρωκτικών για την οδήγηση.
«Απροσδόκητα, διαπιστώσαμε ότι τα ποντίκια είχαν έντονο κίνητρο για την εκπαίδευση στην οδήγηση, συχνά πηδώντας στο αυτοκίνητο και ενεργοποιώντας τον “μοχλό κινητήρα” πριν καν ξεκινήσει το όχημα», έγραψε η Lambert σε άρθρο της στο The Conversation.
Στόχος της έρευνας
Σύμφωνα με τη nypost, η μελέτη επικεντρώνεται στη σχέση των ζώων με το περιβάλλον τους, την ανάπτυξη της γνωστικής τους ικανότητας και την επεξεργασία νέων δεξιοτήτων. Η δημοσιότητα της έρευνας εκτοξεύθηκε το 2022, ενώ έγινε μέχρι και ντοκιμαντέρ στο Netflix.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι τα ποντίκια έδειχναν ενθουσιασμό πριν ξεκινήσουν να οδηγούν.
«Τα τρία ποντίκια που εκπαιδεύτηκαν στην οδήγηση έτρεχαν με ενθουσιασμό προς την πλευρά του κλουβιού, πηδώντας όπως κάνει ο σκύλος μου όταν τον ρωτάω αν θέλει να πάμε βόλτα», ανέφερε η Lambert.
Πέρα από την ανταμοιβή
Η εκπαίδευση περιελάμβανε τη σύνδεση της οδήγησης με την ανταμοιβή, που δεν ήταν κάτι άλλο πέρα από ένα δημητριακό. Παρ’ όλα αυτά, τα ποντίκια συνέχιζαν να δείχνουν ενδιαφέρον για την οδήγηση ακόμα και χωρίς την ανταμοιβή, υποδεικνύοντας ότι η ίδια η διαδικασία τούς προκαλούσε θετικά συναισθήματα.
«Ίσως αισθάνονταν ενθουσιασμό και προσμονή», έγραψε η Lambert. «Είναι πιθανό ότι η εμπειρία της οδήγησης, σε συνδυασμό με τη γνώση ότι θα ανταμειφθούν, να ενεργοποιεί τον εγκέφαλό τους».
Από την αρχική ιδέα στην πρακτική εφαρμογή
Η ιδέα προήλθε από την πρώην καθηγήτρια ψυχολογίας, Beth Crawford, η οποία την πρότεινε στη Lambert. Παρόλο που αρχικά φαινόταν ασυνήθιστη, η Lambert επανήλθε στη μελέτη, αναγνωρίζοντας τις επιστημονικές προοπτικές της.
«Η οδήγηση είναι μια ενδιαφέρουσα και πολύπλοκη δραστηριότητα που σχετίζεται με την κίνηση στον χώρο και στον χρόνο, χωρίς να εμπλέκεται η φυσική μετακίνηση του σώματος», είχε δηλώσει η Lambert το 2020 στην εφημερίδα του Πανεπιστημίου του Ρίτσμοντ, The Collegian.
Η έρευνα αυτή μας υπενθυμίζει ότι ακόμα και τα ποντίκια μπορούν να μας διδάξουν τη σημασία του να σχεδιάζουμε, να προσμένουμε και να απολαμβάνουμε το «ταξίδι», μια προσέγγιση που μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου μας.