Πού είναι η Ροσανάκ Μολάεϊ; Η «εξαφάνιση» της 25χρονης, που τέθηκε υπό κράτηση στην Τεχεράνη κι έκτοτε αγνοείται η τύχη της, trendάρει στα social media, καθώς εκφράζονται ανησυχίες για τη μεταχείρισή της από το Ιράν, που βρίσκεται στο επίκεντρο κριτικής για τη δίωξη στις γυναίκες που αψηφούν τον νόμο που τις υποχρεώνει να φορούν χιτζάμπ.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media δείχνει τη γυναίκα να περπατά σε πεζοδρόμιο της Τεχεράνης την 1η Νοεμβρίου, προτού την πλησιάσει από πίσω ένας άνδρας ντυμένος με στρατιωτικά.

Στο βίντεο από κάμερα ασφαλείας, η 25χρονη φαίνεται να προσπαθεί να απωθήσει τον άντρα που την πλησίασε, φωνάζοντας, πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι την παρενόχλησε.

Η Μολάεϊ έγραψε στη λεζάντα του βίντεο: «Μια ματιά στο τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στο Ιράν».

Ο λογαριασμός της κατέβηκε στη συνέχεια.

Η Hengaw, μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Νορβηγία, που παρακολουθεί τις παραβιάσεις στο Κουρδιστάν και το Ιράν, ανέφερε ότι η Μολάεϊ είχε προηγουμένως διαπληκτιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κυβερνητικό αξιωματούχο για την υποχρέωση να φορούν οι γυναίκες χιτζάμπ.

Σημειώνεται ότι η νεαρή δεν φορούσε χιτζάμπ όταν συνελήφθη.

Η ιρανική Αστυνομία επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της ότι υπήρξε «αντιπαράθεση μεταξύ μιας νεαρής γυναίκας και ενός μοτοσικλετιστή» την 1η Νοεμβρίου, προσθέτοντας ότι «οι αρχικές έρευνες δείχνουν ότι ο μοτοσικλετιστής την παρενόχλησε».

«Και τα δύο μέρη παραπέμφθηκαν στις δικαστικές αρχές» προστίθεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας και διευκρινίζεται ότι ο άνδρας ερευνάται για παρενόχληση και η Ροσανάκ, επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ.

«Παραμένει ασαφές σε ποια φυλακή κρατείται αυτή τη στιγμή» δήλωσε εκπρόσωπος της Hengaw στο NBC News. «Μετά τη σύλληψή της, υπάρχουν περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με την υγεία της και τις συνθήκες φυλάκισής της» πρόσθεσε.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Μολάεϊ συλλαμβάνεται, επειδή αντιτίθεται στους νόμους του Ιράν για την υποχρεωτική χρήση χιτζάμπ. Το 2022 συνελήφθη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Μετά τη σύλληψή της, καταδικάστηκε σε πάνω από έξι χρόνια φυλάκιση, αλλά απελευθερώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023, αφού της χορηγήθηκε αμνηστία.