Οι σκύλοι είναι γνωστό ότι μπορούν να μυρίσουν τον φόβο ενός ανθρώπου. Μήπως όμως μπορούν να αντιληφθούν πολλά περισσότερα; Η επιστήμη φαίνεται να υποστηρίζει ότι τα αγαπημένα τετράποδα έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο να «διαβάζουν» την ανθρώπινη συμπεριφορά. Έρευνα που διεξήχθη από την Ακίκο Τακαόκα του Πανεπιστημίου του Κιότο στην Ιαπωνία δείχνει πως οι σκύλοι ξέρουν αν αξίζει να εμπιστευτούν κάποιον ή όχι.

Για να αποδείξουν αυτή τη θεωρία, οι ερευνητές έστησαν ένα μικρό «κόλπο». Ήξεραν ότι αν δείξουν σε έναν σκύλο ένα αντικείμενο, εκείνος θα κινηθεί προς αυτό. Στο πείραμα, λοιπόν, οι ερευνητές έδειξαν έναν κρυφό δοχείο που περιείχε φαγητό, και οι σκύλοι έσπευσαν προς το δοχείο. Στη συνέχεια, όμως, οι ερευνητές έδειξαν ένα άλλο δοχείο, το οποίο ήταν άδειο. Παρά την προσμονή τους, οι σκύλοι βρήκαν ότι το δοχείο δεν περιείχε φαγητό.

Όταν οι ερευνητές έδειξαν για τρίτη φορά ένα δοχείο με φαγητό, οι σκύλοι αρνήθηκαν να το πλησιάσουν. Με άλλα λόγια, ήξεραν ότι το άτομο που τους είχε δείξει το σημείο δεν ήταν αξιόπιστο αφού προηγουμένως τους είχε πει ψέματα και έτσι δεν μπήκαν στον κόπο να το δοκιμάσουν ξανά. Από τα 34 σκυλιά που συμμετείχαν, κανένα δεν εμπιστεύτηκε τον άνθρωπο την τρίτη φορά, επιβεβαιώνοντας ότι οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν την αφερεγγυότητα.

«Οι σκύλοι διαθέτουν πιο εξελιγμένη κοινωνική νοημοσύνη από ό,τι νομίζαμε», δηλώνει η Τακαόκα, προσθέτοντας πως αυτή η ικανότητα εξελίχθηκε μέσα από την πολυετή συνύπαρξη τους με τους ανθρώπους. Όπως φαίνεται, οι σκύλοι είναι σε θέση να αξιολογούν γρήγορα την αξιοπιστία ενός ανθρώπου.

Ο Τζον Μπράντσο από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, αν και δεν συμμετείχε στην έρευνα, εξηγεί ότι τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι σκύλοι προτιμούν τη σταθερότητα. Όταν οι χειρονομίες των ανθρώπων είναι αντιφατικές, οι σκύλοι αγχώνονται και αισθάνονται δυσφορία. Οι ερευνητές σκοπεύουν να επαναλάβουν το πείραμα με λύκους, ώστε να εξετάσουν πόσο επηρέασε η εξημέρωση τους σκύλους, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με τους άγριους συγγενείς τους.

Ένα παρόμοιο πείραμα έγινε και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας από την Κίμπερλι Βάντερμπιλτ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα παιδιά τριών ετών δεν είχαν ακόμη διακρίνει τη διαφορά μεταξύ ειλικρινών και αναξιόπιστων ανθρώπων. Αντιθέτως, τα τετράχρονα παιδιά άρχιζαν να είναι πιο επιφυλακτικά, ενώ τα πεντάχρονα έτειναν να εμπιστεύονται περισσότερο τα άτομα που θεωρούσαν ειλικρινή.

Τελικά, οι σκύλοι ξέρουν κάτι παραπάνω για τους ανθρώπους από ό,τι νομίζαμε.