Η έγκριση ομοσπονδιακού συστήματος για την φορολόγηση των Ιταλών πολιτών και η εξουσιοδότηση στην αστυνομία για έφοδο στα γραφεία του λογιστή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι τα δύο θέματα για τα οποία αποφασίζει σήμερα το ιταλικό κοινοβούλιο.

Σε ότι αφορά την ομοσπονδιακή μεταρρύθμιση, στη μεικτή επιτροπή βουλής και γερουσίας, είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί τελικά ισοψηφία. Η ψήφος της επιτροπής δεν θεωρείται δεσμευτική από τη στιγμή που η ιταλική κυβέρνηση έχει λάβει εξουσιοδότηση από το κοινοβούλιο για να προχωρήσει στην υιοθέτηση του ομοσπονδιακού μοντέλου.

Ωστόσο, η Λέγκα του Βορρά επιμένει ότι αν η εν λόγω τροποποίηση δεν στηριχθεί και από την ψήφο της κοινοβουλευτικής επιτροπής η χώρα θα πρέπει να οδεύσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη ψηφοφορία αργά σήμερα το απόγευμα, καλείται να εκφραστεί η ολομέλεια της βουλής σχετικά με το αίτημα των εισαγγελέων να πραγματοποιηθεί έφοδος στα γραφεία του λογιστή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Πρόκειται για τον Τζουσέπε Σπινέλλι, ο οποίος, σύμφωνα με τους δικαστικούς, κατέθεσε σημαντικά ποσά μέσω τραπεζικών εμβασμάτων σε λογαριασμούς δεκάδων καλλονών, οι οποίες φέρονται να συμμετείχαν στα πάρτυ του «Καβαλιέρε». Η κεντροδεξιά συμπολίτευση ελπίζει να καταφέρει να συγκεντρώσει 317 ψήφους (την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή), ώστε να μην δοθεί «πράσινο φώς», στην έφοδο. Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο των τριακοσίων δεκατεσσάρων ψήφων.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και οι συνεργάτες του συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι πρέπει να κριθεί από ειδικό δικαστήριο για πολιτικούς και ότι η εισαγγελία του Μιλάνου είναι αναρμόδια σε ότι αφορά το «Ρούμπι Γκέϊτ». Ο ιταλικός τύπο αναφέρει πάντως ότι, το πολύ μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, οι εισαγγελείς της ιταλικής συμπρωτεύουσας πρόκειται να ζητήσουν και επίσημα την παραπομπή σε δίκη του πρωθυπουργού.

Αυτό που πρέπει να εξακριβωθεί είναι αν τελικώς ο δικαστικός αρμόδιος για τις προκαταρκτικές έρευνες θα δώσει το «ελεύθερο» για την τέλεση της δίκης και αν ο «Καβαλιέρε» παραπεμφθεί με κατεπείγουσα διαδικασία μόνο για κατάχρηση εξουσίας ή και για στήριξη εκπόρνευσης ανηλίκων.

Η πρώτη κατηγορία σχετίζεται με το τηλεφώνημα με το οποίο ζήτησε τον περασμένο Μάιο από την διεύθυνση αστυνομίας του Μιλάνου να αφεθεί ελεύθερη η Ρούμπι Καρίμα. Η νεαρή, ανήλικη τότε, Μαροκινή είχε οδηγηθεί στην αστυνομία ύστερα από καταγγελία φίλης της για κλοπή. Ο ζάμπλουτος πρωθυπουργός φέρεται να υποστήριξε ότι έπρεπε να μην σταλεί σε ειδική κοινότητα για φιλοξενία ανηλίκων διότι «επρόκειτο για την ανιψιά του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ».

Η δεύτερη κατηγορία έχει άμεση σχέση με τα πάρτι στις βίλες του Ιταλού πρωθυπουργού και τα στοιχεία που αναφέρονται στην συμμετοχή τουλάχιστον δυο ανήλικων κοριτσιών.