Πολλές εκρήξεις ακούστηκαν στην Τεχεράνη και την κοντινή πόλη Καράτζ νωρίς το πρωί του Σαββάτου, από τα τρία κύματα πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το Ισραήλ έπληξε στόχους σε όλο το Ιράν.

Ολοκληρώθηκε η στρατιωτική επιχείρηση λίγο πριν τις 6:00 το πρωί εναντίον του Ιράν, έπειτα από τρία κύματα αεροπορικών επιδρομών, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ισραήλ.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Axios ότι πραγματοποιήθηκαν συνολικά τρία κύματα χτυπημάτων.

Το πρώτο κύμα επικεντρώθηκε στα ιρανικά συστήματα αεράμυνας.

Το δεύτερο και το τρίτο κύμα στόχευσαν βάσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής.

Στρατιωτικές βάσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Τεχεράνης βρέθηκαν στο στόχαστρο ισραηλινών αεροπορικών μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μεταδίδει πως «δεν έχει αναφερθεί πυρκαγιά ή έκρηξη» στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Τεχεράνης.

Το Ισραήλ δεν έχει πλήξει πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, παρά μόνο στρατιωτικούς στόχους, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν νωρίτερα τα αμερικανικά δίκτυα ABC και NBC.

«Οι IDF επιτίθενται επί του παρόντος σε ακριβείς στόχους στο Ιράν», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι. «Αυτό γίνεται ως απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις του ιρανικού καθεστώτος κατά του κράτους του Ισραήλ.» Οι IDF είναι απόλυτα προετοιμασμένες στην επίθεση και στην άμυνα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του στην περιοχή».

Δεν ανακοινώθηκε καμία αλλαγή στις διαταγές της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου.

Έγιναν επίσης αναφορές για εκρήξεις στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ιμάμ Χομεϊνί στην ιρανική πρωτεύουσα.

Τα αραβικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ επιτέθηκε στην τοποθεσία όπου βρίσκεται το αρχηγείο του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν.

Δεν υπήρχαν αεροπλάνα που πετούσαν πάνω από τη Συρία ή το βόρειο Ιράκ κατά τη διάρκεια της ύποπτης επίθεσης. Το Ιράν έκλεισε τον εναέριο χώρο του μετά την επίθεση, σύμφωνα με το Maariv.

Την ίδια ώρα, η ιρανική τηλεόραση μεταδίδει πως η κατάσταση στα δύο αεροδρόμια της Τεχεράνης είναι «φυσιολογική» παρά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στην περιοχή. Η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου Χομεϊνί και του αεροδρομίου Μεραμπάντ δεν έχει επηρεαστεί, αναφέρει.

Σε καταφύγιο ο Νετανιάχου την ώρα της επίθεσης

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου βρισκόταν σε καταφύγιο στη στρατιωτική βάση Κίρια του Τελ Αβίβ νωρίς το Σάββατο τοπική ώρα κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Ιράν, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο.

Η εικόνα που μοιράστηκε το γραφείο του Νετανιάχου τον δείχνει να κάθεται δίπλα στον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ και άλλους στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος ειδοποιήθηκε λίγο πριν ξεκινήσουν τα πλήγματα κατά της Τεχεράνης, σύμφωνα με το Fox News. Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ συγκλήθηκε επίσης προκειμένου να εγκρίνει τα πλήγματα.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι το Ισραήλ διεξάγει στοχευμένα πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν ως άσκηση αυτοάμυνας και ως απάντηση στην επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου», δήλωσε ο Σον Σάβετ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου σε δήλωσή του. «Θα σας παραπέμψουμε στην ισραηλινή κυβέρνηση για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιχείρησή τους».

Το Ιράν είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση, η απάντηση θα είναι «συντριπτική».

Δεύτερο κύμα επίθεσης στην Τεχέρανη

Λίγο πριν τις 5:00 το πρωί τοπικά μέσα του Ιράν ανέφεραν νέες εκρήξεις στην Τεχεράνη κι αναφέρουν πως πιθανώς πρόκειται για νέο κύμα ισραηλινών επιθέσεων εναντίον του Ιράν.

Και οι τρεις κύριοι τηλεοπτικοί σταθμοί του Ισραήλ αναφέρουν ένα δεύτερο κύμα ισραηλινών χτυπημάτων στο Ιράν. Το Κανάλι 12 επικαλείται μη κρατικές αναφορές στο Ιράν που λένε ότι ισραηλινές επιδρομές πραγματοποιούνται στην ανατολική Τεχεράνη και σε μια εγκατάσταση διοίκησης του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης.

Απειλεί η Τεχεράνη

Το Ιράν δηλώνει έτοιμο να αντιδράσει σε οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση, σύμφωνα με πληροφορίες του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Tasnim.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με ανάλογη αντίδραση για κάθε πράξη του», ανέφερε αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Τηλεφωνική επικοινωνία Όστιν-Γκάλαντ

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ μετά την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ενημέρωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η ισραηλινή αεροπορική επίθεση εναντίον του Ιράν αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο φως της ημέρας, μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο ABC News.

πικαλούμενο καλά πληροφορημένη πηγή, το ABC αναφέρει πως μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί πλήγμα σε ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος που συμμετείχε στην επιχείρηση.