Το πολυτελές θέρετρο του ρώσου ολιγάρχη Μούσα Μπαζάεφ (Musa Bazhaev) στη Σαρδηνία εξακολουθούσε να βρίσκεται στην κατοχή του πάνω από δύο μήνες αφότου η ΕΕ του επέβαλε κυρώσεις, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως προκύπτει από εταιρική κατάθεση, σύμφωνα με τους FT.

Ο Μπαζάεφ, ο οποίος γεννήθηκε στην Τσετσενία, είναι ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Ρωσίας με επιχειρηματικά συμφέροντα που καλύπτουν τους τομείς του πετρελαίου, των μετάλλων και των εμπορευμάτων. Ο 58χρονος είναι πρόεδρος της JSC Alliance Group, η οποία σύμφωνα με την ΕΕ «υποστηρίζει μια σειρά σημαντικών εταιρειών στους ρωσικούς τομείς του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και των τηλεπικοινωνιών».

Είναι επίσης πρόεδρος της Russian Platinum, η οποία, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, αποτελεί «σημαντική πηγή εσόδων για την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ο Μούσα Μπαζάεφ δίπλα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν

Γιατί οι ιταλικές αρχές δεν προχώρησαν στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων

Η αποκάλυψη προκύπτει, σύμφωνα με τους FT, από καταστατικό έγγραφο που κατατέθηκε στην Κύπρο στις 26 Ιουνίου 2022 από την Retivia Investments, μια οντότητα με κυπριακή έδρα, η οποία κατέχει το ξενοδοχείο Forte Village καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία στη Σαρδηνία αξίας άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Η κατάθεση εγείρει ερωτήματα σχετικά με το γιατί οι ιταλικές αρχές δεν προχώρησαν στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων τις εβδομάδες που ακολούθησαν την 8η Απριλίου 2022, όταν ο Μπαζάεφ συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο κυρώσεων της ΕΕ. Σημειώνεται ότι οι γαλλικές αρχές κατέσχεσαν τη βίλα του ολιγάρχη στο Saint-Jean-Cap-Ferrat στα τέλη Απριλίου.

Η κατάθεση του Ιουνίου έρχεται επίσης σε αντίθεση με ένα άλλο έγγραφο που κατατέθηκε στο κυπριακό μητρώο εταιρειών ένα μήνα αργότερα, στις 26 Ιουλίου 2022, στο οποίο αναφέρεται ότι η Retivia Investments είχε πωληθεί σε συγγενή του Bazhaev στις 25 Φεβρουαρίου 2022, μία ημέρα μετά την εισβολή.

Η ασυμφωνία σχετικά με την ιδιοκτησία των περιουσιακών στοιχείων στις καταθέσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον χρόνο ή την πραγματικότητα της μεταβίβασης των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων.

Στις αρχές του 2023 η Retivia Investments και τα περιουσιακά της στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της Forte Village, μεταβιβάστηκαν στον επιχειρηματία Shukhrat Ibragimov από το Καζακστάν, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας. Είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Eurasian Resources Group με έδρα το Λουξεμβούργο, μιας από τις μεγαλύτερες παραγωγούς κοβαλτίου και χαλκού στον κόσμο.

Η ΕΕ αγωνίζεται να κλείσει τα κενά στο καθεστώς κυρώσεων κατά της Ρωσίας για να περιορίσει τη χρηματοδότησή της για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Forte Village

Το Forte Village χτίστηκε τη δεκαετία του 1970, πήρε το όνομά του από τον ξενοδόχο Sir Charles Forte και βρίσκεται στην Πούλα, στη νότια ακτή της Σαρδηνίας. Είναι το αγαπημένο resort πολλών διασημοτήτων και jetsetters που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα από 10.000 ευρώ το άτομο για μια εβδομάδα διαμονής κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου.

Ο Bazhaev παρέμεινε στους καταλόγους κυρώσεων της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο σημερινός ιδιοκτήτης της Retivia, ήταν συνεπενδυτής του Bazhaev στο δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο χρυσού της Κιργιζίας.

Το ορυχείο εγκαινιάστηκε το 2021 από τον πρόεδρο της χώρας Sadyr Japarov και τον ηγέτη της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.