Ο ισραηλινός στρατός εισήλθε βίαια σε μια βάση του ΟΗΕ με ξεκάθαρη σήμανση και είναι ύποπτος ότι χρησιμοποίησε το λευκό φώσφορο αρκετά κοντά ώστε να τραυματίσει 15 κυανόκρανους, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση που περιγράφει δώδεκα πρόσφατα περιστατικά κατά τα οποία οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιτέθηκαν σε διεθνή στρατεύματα στον Λίβανο.
Η έκθεση, η οποία προετοιμάστηκε από χώρα που συνεισφέρει στρατεύματα και έχει περιέλθει στην κατοχή των Financial Times, τονίζει πως οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν στοχοποιήσει την UNIFIL, την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, που είναι ανεπτυγμένη κατά μήκος των συνόρων των δύο χωρών, σε πολλές περιπτώσεις. Έχουν καταστρέψει αρκετές εγκαταστάσεις και προκαλέσει τραυματισμούς σε στρατιώτες που σταθμεύουν σε συνοριακά φυλάκια στο νότιο Λίβανο.
Η UNIFIL χαρακτήρισε αυτά τα περιστατικά ως «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Από την πλευρά του το Ισραήλ έχει απορρίψει τις κατηγορίες ότι στοχοποιεί εσκεμμένα τη UNIFIL από τότε που ξεκίνησε την χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο τις πρώτες ώρες της 1ης Οκτωβρίου.
Το Ισραήλ έχει επίσης υποστηρίξει ότι οι δυνάμεις του ΟΗΕ χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινη ασπίδα από τους μαχητές της Χεζμπολάχ, με τους οποίους μάχεται κοντά σε αρκετές θέσεις της UNIFIL κατά μήκος των συνόρων. Έχει ζητήσει από τον ΟΗΕ να εκκενώσει τους ειρηνευτές του από το νότιο Λίβανο για την ασφάλειά τους, αίτημα που η UNIFIL και οι 50 χώρες που συνεισφέρουν στρατεύματα έχουν απορρίψει ομόφωνα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλούνται οι Irish Times.
Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει διεθνή καταδίκη, ωστόσο το Ισραήλ παραμένει αμετακίνητο. Την Κυριακή, η UNIFIL δήλωσε ότι ένας εκσκαφέας του IDF κατεδάφισε σκόπιμα έναν πύργο παρατήρησης και τον περιμετρικό φράχτη μιας θέσης του ΟΗΕ στη Μαρουαχίν.
Η UNIFIL έχει δημοσιοποιήσει τα περισσότερα από τα περιστατικά που αναφέρονται στην εμπιστευτική έκθεση, αλλά η έκθεση παρέχει επιπλέον λεπτομέρειες και περιλαμβάνει φωτογραφίες που τεκμηριώνουν την έκταση των ζημιών που έχουν προκληθεί σε καταφύγια, περιμετρικούς τοίχους και πύργους παρατήρησης σε αρκετές βάσεις.
Κι ενώ τα πρώτα περιστατικά σημειώθηκαν κυρίως κοντά σε θέσεις του ΟΗΕ, η έκθεση αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να στοχεύουν απευθείας βάσεις της UNIFIL μετά τις 8 Οκτωβρίου.
Σε ένα περιστατικό στις 10 Οκτωβρίου, δύο ειρηνευτές τραυματίστηκαν όταν ένα άρμα μάχης Merkava των IDF πυροβόλησε έναν πύργο παρατήρησης στην έδρα της διεθνούς δύναμης στη Νακούρα, προκαλώντας άμεσο πλήγμα που οδήγησε στην πτώση τους.
Μια φωτογραφία στην έκθεση δείχνει μια μεγάλη κυκλική τρύπα στον πύργο, κάτι που, σύμφωνα με τον Richard Weir, ανώτερο ερευνητή για συγκρούσεις και όπλα στη Human Rights Watch, είναι συμβατό με άμεση βολή.
Σε άλλο περιστατικό την ίδια ημέρα, ο IDF πυροβόλησε ένα καταφύγιο του ΟΗΕ στη Λαμπούνε, όπου είχαν καταφύγει ιταλοί ειρηνευτές.
Η έκθεση αναφέρει ότι ο βομβαρδισμός της εισόδου του καταφυγίου συνέβη αφού ο IDF είχε διεξαγάγει επιχειρήσεις παρακολούθησης με drones και είχε καταστρέψει τις κάμερες της θέσης την προηγούμενη ημέρα. Φωτογραφίες στην έκθεση δείχνουν έναν μεγάλο σωρό από συντρίμμια να πέφτει κάτω από μια τρύπα σε μια γωνία του κτιρίου.
Στις πρώτες ώρες της 13ης Οκτωβρίου, η UNIFIL ανέφερε ότι δύο άρματα Merkava του IDF έσπασαν την κύρια πύλη μιας βάσης. Μετά από διαμαρτυρίες της UNIFIL, τα άρματα αποχώρησαν μετά από 45 λεπτά. Ωστόσο, μέσα σε μία ώρα, έπεσαν αρκετοί πυροβολισμοί περίπου 100 μέτρα βόρεια της βάσης, οι οποίοι προκάλεσαν «καπνό που πιθανολογείται ότι περιείχε λευκό φώσφορο», ο οποίος εισχώρησε στη βάση, τραυματίζοντας 15 ειρηνευτές, σύμφωνα με την έκθεση.
Φωτογραφίες στην έκθεση δείχνουν τα άρματα μάχης να εισβάλουν στην πύλη της βάσης, κατεστραμμένους περιμετρικούς τοίχους και λευκό καπνό που απλώνεται στον χώρο.
Οι IDF παραδέχτηκαν ότι ένα από τα άρματά του «οπισθοχώρησε μερικά μέτρα» εντός της θέσης της UNIFIL, αλλά ανέφεραν ότι το άρμα επιχειρούσε, υπό πυρά, να εκκενώσει τραυματίες στρατιώτες. Οι IDF πρόσθεσαν ότι δημιουργήθηκε καπνός για να καλύψει την επιχείρηση.
Ακόμα και αν υπήρχαν συγκρούσεις στην περιοχή, «τα άρματα αυτά αντέχουν πολύ καλύτερα στα πυρά από ό,τι οι δικές μας θέσεις. Οπότε, αν αναζητούσαν καταφύγιο, δεν το έκαναν για φυσική προστασία», δήλωσε πηγή της UNIFIL.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν τεκμηριώσει τη χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ στον Λίβανο τον περασμένο χρόνο. Η χρήση του είναι παράνομη σε κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά συχνά χρησιμοποιείται ως στρατιωτικό εργαλείο για κάλυψη ή ως όπλο για να εκδιώξει εχθρικές δυνάμεις, ανέφερε ο Weir.
Το Ισραήλ έχει υπερασπιστεί στο παρελθόν τη χρήση λευκού φωσφόρου, λέγοντας ότι είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο.