Αν παρακολουθείτε ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές, πιθανότατα θα έχετε παρατηρήσει ότι, όταν αναφέρεται ή χρησιμοποιείται ένας αριθμός τηλεφώνου, αυτός αρχίζει με το 555.

Υπάρχει λόγος γι’ αυτό.

Δεκαετίες πριν, οι αριθμοί τηλεφώνου ήταν πολύ διαφορετικοί. Εκείνη την εποχή, χρειαζόσουν μια τηλεφωνήτρια για να ολοκληρώσεις την κλήση. Οι αριθμοί τηλεφώνου ξεκινούσαν με μια λέξη που ήταν εύκολα αναγνωρίσιμη, ακολουθούμενη από αριθμούς. Για παράδειγμα, θα μπορούσες να ζητήσεις από την τηλεφωνήτρια τον αριθμό Pennsylvania 6-500.

Με τον καιρό, οι λέξεις αντικαταστάθηκαν από ψηφία που αντιστοιχούσαν στα πρώτα δύο γράμματα της λέξης.

Έτσι, το «PE» από το Pennsylvania 6-500 έγινε 73-6-500, καθώς το γράμμα «P» βρισκόταν στο πλήκτρο «7» και το γράμμα «E» στο πλήκτρο «3».

Αυτό λειτουργούσε καλά, μέχρι που έφτασαν στο πλήκτρο «5», το οποίο αντιστοιχούσε στα γράμματα «J», «K» και «L». Δεν υπήρχαν πολλές μεγάλες πόλεις που να ξεκινούν με αυτά τα γράμματα. Έτσι, οι τηλεφωνικές εταιρείες κράτησαν τους αριθμούς που ξεκινούσαν με 555 για εσωτερική μόνο χρήση. Ο αριθμός 555-1212 έγινε ο αριθμός για τηλεφωνική βοήθεια.

Όταν οι ταινίες και οι τηλεοπτικές εκπομπές άρχισαν να χρησιμοποιούν αριθμούς τηλεφώνου πιο συχνά στα σενάριά τους, οι άνθρωποι που είχαν στην κατοχή τους αυτούς τους αριθμούς άρχισαν να παραπονιούνται ότι δέχονταν πολλές φάρσες. Έτσι, οι τηλεφωνικές εταιρείες κράτησαν τους αριθμούς 555-0100 μέχρι 555-0199 για φανταστική χρήση. Κάποιες ταινίες ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 χρησιμοποίησαν ως πρόθεμα το 555.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, το τρέχον αστείο στη σειρά «The Rockford Files» ήταν ότι κάθε επεισόδιο ξεκινούσε με τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Τζιμ Ρόκφορντ να λαμβάνει ένα μήνυμα στον τηλεφωνητή του, από κάποιον που τον κυνηγούσε για χρήματα. Ένα κοντινό πλάνο στο τηλέφωνό του αποκάλυπτε τον αριθμό του: 555-2368.

Άλλη μια διάσημη χρήση του προθέματος 555 έγινε στην ταινία «Ghostbusters».

Ενώ σχεδόν όλες οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές επέλεγαν ψεύτικους αριθμούς με το 555, μια ταινία δεν το έκανε.

Ήταν η ταινία «Θεός για μια εβδομάδα» (Bruce Almighty), με πρωταγωνιστή τον Τζιμ Κάρεϊ στον ρόλο του Μπρους. Σε αυτήν την ταινία, ο Θεός επικοινωνεί με τον Μπρους μέσω του κινητού του. Ο αριθμός που εμφανιζόταν ήταν ο 776-2323. Δεν δόθηκε κωδικός περιοχής, αλλά οι άνθρωποι άρχισαν να καλούν αυτόν τον αριθμό σε όλη τη Βόρεια Αμερική, για να δουν αν ο Θεός θα απαντήσει.

Σύμφωνα με το CBC, πολλά εξοργισμένα άτομα που είχαν τον αριθμό 776-2323 έπρεπε να διαχειριστούν αυτές τις κλήσεις. Ένας από αυτούς ήταν ένας ιερέας στο Ουισκόνσιν, ο οποίος δεχόταν την ερώτηση «Είσαι ο Θεός;» και απαντούσε «Όχι, αλλά μπορώ να κρατήσω μήνυμα».

Σύντομα, αυτός ο «ουράνιος» αριθμός άρχισε να δημιουργεί πρόβλημα, οπότε για την κυκλοφορία της ταινίας «Θεός για μια εβδομάδα» σε DVD, το στούντιο άλλαξε τον αριθμό σε 555-0123.