Μπορεί ένας καθηγητής Πανεπιστημίου να απολυθεί, επειδή γυρνάει πορνό; Αυτό το ερώτημα, ίσως πρωτοφανές στα χρονικά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θέλησε να απαντήσει το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, το συμβούλιο των πρυτάνεων συνεδρίασε για να αποφανθεί αν θα έπρεπε να αφαιρεθεί η μονιμότητα στον Joe Gow, ο οποίος δίδασκε επικοινωνία στο UW-La Crosse, και να απολυθεί, επειδή γυρνούσε βίντεο πορνό με τη σύζυγό του, τη συνάδελφο ακαδημαϊκό, Carmen Wilson, και τα ανέβαζε στο Pornhub, γράφει το Business Insider. Οι παραγωγές του -με τίτλους όπως «Juicy Anniversary» («Ζουμερή Επέτειος») και «Vacation Sex» («Σεξ στις διακοπές»)- παρουσίαζαν τον Gow και την Wilson να κάνουν σεξ βασισμένο σε διάφορα πικάντικα σενάρια, συχνά με διάσημες πορνοστάρ.

Ο Gow απολύθηκε από τη θέση του πρύτανη του UW-La Crosse, που έχει 11.000 φοιτητές και βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Μισισιπή, αφού κάποιος είδε τα βίντεο και τα προώθησε στο αφεντικό του. Αλλά η απόλυση ενός μόνιμου καθηγητή είναι πολύ πιο περίπλοκη από την απόλυση ενός κορυφαίου στελέχους εταιρείας. Η ακαδημαϊκή μονιμότητα είναι από τις ισχυρότερες εργασιακές σχέσεις που προστατεύονται στην Αμερική.

Είναι ουσιαστικά ένας ισόβιος διορισμός, σχεδιασμένος για να επιτρέπει στους καθηγητές να διδάσκουν απόψεις που μπορεί να είναι αντιδημοφιλείς ή αμφιλεγόμενες. «Επιτρέπει στους καθηγητές να λένε την αλήθεια, χωρίς να φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους επειδή προσβάλλουν τους δωρητές, το πανεπιστήμιο και τους νομοθέτες», εξηγεί ο Ζακ Γκρίνμπεργκ του Ιδρύματος για τα Ατομικά Δικαιώματα και την Έκφραση. «Είναι πρωτοφανές να απολυθεί ένας μόνιμος καθηγητής. Έχει συμβεί μόνο δύο φορές στην ιστορία του Ουισκόνσιν».

Το πανεπιστήμιο, αποκαλώντας τη συμπεριφορά του Gow «αποτρόπαια», έκανε τα πάντα για να υποστηρίξει ότι έπρεπε να απολυθεί. «Δεν θέλουμε να γίνουμε γνωστοί ως Porn U», δήλωσε η Betsy Morgan, η οποία αντικατέστησε τον Gow. Το πανεπιστήμιο προσέλαβε ένα δικηγορικό γραφείο για να ελέγξει βίντεο 11 ωρών των Gow και Wilson αλλά και τα απομνημονεύματά τους, «Παντρεμένοι με προνόμια» και «Μονογαμία με προνόμια: Πώς το πορνό εμπλουτίζει τη σχέση μας».

Η δικηγορική εταιρεία συνέταξε μια έκθεση 318 σελίδων γεμάτη από λεπτομερείς περιγραφές των σεξουαλικών τεχνικών που απολάμβανε ο Gow, μαζί με σελίδες διαφημίσεων σεξουαλικών παιχνιδιών που στάλθηκαν στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εργασίας του. Τον Μάρτιο, η Morgan ξεκίνησε διαδικασίες για την απόλυση του Gow, κατηγορώντας τον για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, άρνηση συνεργασίας με την έρευνα και παραβίαση των πολιτικών στον χώρο εργασίας. Ο Gow, όπως αποκάλυψε η έρευνα, είχε χρησιμοποιήσει ένα φωτοτυπικό μηχάνημα της πανεπιστημιούπολης, για να εκτυπώσει ένα βιβλίο μαγειρικής για χορτοφάγους.

Pornhub

Ο Gow δήλωσε ότι δεν σκόπευε να σταματήσει να κάνει πορνό και υποστήριξε ότι το πανεπιστήμιο παραβίαζε τα δικαιώματα της Πρώτης Τροποποίησης του αμερικανικού Συντάγματος. Η μάχη εξελίχθηκε σε μια θυελλώδη, συχνά σουρεαλιστική αναμέτρηση για το μέλλον της ακαδημαϊκής ελευθερίας στην Αμερική. Με τα ιδιωτικά και κρατικά πανεπιστήμια να έχουν εμπλακεί σε συζητήσεις σχετικά με την «αφυπνιστική κατήχηση» και τις διαμαρτυρίες στην πανεπιστημιούπολη, πολλοί ακαδημαϊκοί φοβήθηκαν ότι η υπόθεση του Gow θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σαρωτικό προηγούμενο ότι οι μόνιμοι καθηγητές μπορούν να απολύονται για οτιδήποτε στην ιδιωτική τους ζωή που τα πανεπιστήμια θεωρούν ακατάλληλο.

«Πρόκειται για παραβίαση της ακαδημαϊκής ελευθερίας», λέει ο Τομ Γκίνσμπεργκ, καθηγητής νομικής και διευθυντής του φόρουμ για την ελεύθερη έρευνα και έκφραση στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. «Απολύεται για ενοχλητική συμπεριφορά εκτός του χώρου εργασίας, αλλά δεν υπάρχει τέλος σε τέτοιες συμπεριφορές. Έτσι, από τη στιγμή που θα ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο, τα πανεπιστήμια μπορούν να βρουν έναν προσχηματικό λόγο για την απόλυση σχεδόν οποιουδήποτε».

Ο πρώτος γύρος της μάχης για τη θέση του καθηγητή Gow πραγματοποιήθηκε σε ακρόαση τον Ιούνιο. Ο Gow δεν δικάστηκε ενώπιον δικαστή ή ενόρκων, αλλά από μια επιτροπή της σχολής που αποτελούνταν από πέντε συναδέλφους του. Το πανεπιστήμιο ξεκίνησε με το επιχείρημα ότι ο Gow, ως κρατικός υπάλληλος, δεν απολάμβανε κανένα δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου. Ο Wade Harrison, γενικός σύμβουλος του πανεπιστημίου, επικαλέστηκε την υπόθεση San Diego v. Roe, μια υπόθεση στην οποία ένας αστυνομικός απολύθηκε επειδή πουλούσε βίντεο με τον εαυτό του να αυνανίζεται, ενώ φορούσε την αστυνομική του στολή, αποκομίζοντας ουσιαστικά κέρδος από τη θέση του.

Στην τελική του αγόρευση, ο Gow απέρριψε τη δίκη ως εικονική. «Η μονιμοποίηση βασίζεται στην ποιότητα της διδασκαλίας, της έρευνας και των υπηρεσιών κάποιου», είπε στην επιτροπή. Η επιτροπή, χωρίς να επηρεαστεί, ψήφισε ομόφωνα ότι ο Gow πρέπει να απολυθεί. Υποστήριξαν ότι ο Gow είχε χρησιμοποιήσει την ακαδημαϊκή του θέση για να προωθήσει το πορνό του, επειδή σε ορισμένα βίντεο, κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών, ανέφερε την «ακαδημαϊκή του καριέρα». Τον κατηγόρησαν επίσης ότι εκμεταλλεύτηκε τη δημόσια απομάκρυνσή του από πρύτανης για να ενισχύσει το προφίλ του ως πορνοστάρ.

Αλλά η απόφαση της επιτροπής ήταν μόνο μια σύσταση. Δύο μήνες αργότερα, ο Gow βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα δεύτερο δικαστήριο, ενώπιον του συμβουλίου των αντιπροσώπων του πανεπιστημιακού συστήματος της πολιτείας: 17 στελέχη, δικηγόροι και δημόσιοι υπάλληλοι και ένας γαλακτοπαραγωγός συγκεντρώθηκαν στο Μάντισον για να ακούσουν την υπόθεση. «Η επιβίωση ενός δημόσιου πανεπιστημίου εξαρτάται από τη νομοθετική χρηματοδότηση, την επιχορήγηση, τα έσοδα από τα δίδακτρα και τις δωρεές», ανέφεραν. «Η συμπεριφορά του Gow, αν επιτραπεί να συνεχιστεί, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και τα τέσσερα».

Μία εβδομάδα αργότερα, συναντήθηκαν ξανά για να αποφασίσουν για την τύχη του Gow. Αφού συζήτησαν για μισή ώρα, έδωσαν τις ψήφους τους. Δεκαεπτά υποστήριξαν την απόλυση του Gow. Ένας απείχε.

Η 40ετής καριέρα του Gow στον ακαδημαϊκό χώρο είχε τελειώσει. Έχασε επίσης συσσωρευμένες αναρρωτικές άδειες και άλλες παροχές αξίας περίπου 300.000 δολαρίων.

Οι συνάδελφοι του Gow προφανώς δεν θεώρησαν τα βίντεό του ως το είδος της έκφρασης που οι εργασιακοί νόμοι οφείλουν να προστατεύουν. Κατά τη διάρκεια του αγώνα του να παραμείνει στο πανεπιστήμιο, κανένας τους δεν τον υπερασπίστηκε δημόσια. Όμως ο Keith Whittington, καθηγητής νομικής του Yale και ιδρυτικός πρόεδρος της Συμμαχίας για την Ακαδημαϊκή Ελευθερία, θεωρεί ότι η περίπτωση του Gow δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο.

«Οι διαχειριστές των πανεπιστημίων θα βρεθούν τώρα αντιμέτωποι με το πρόβλημα να εξηγήσουν γιατί πρόκειται να ανεχτούμε άλλα μέλη της σχολής να αναρτούν αμφιλεγόμενο περιεχόμενο», λέει, τοποθετώντας το διαδικτυακό πορνό του Gow στην ίδια κατηγορία με την ανάρτηση εμπρηστικών προσωπικών, πολιτικών απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στον απόηχο της απόλυσης του Gow, θεωρεί ότι η διενέργεια τέτοιων διακρίσεων «θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί».

Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει

Ο Gow σκοπεύει να καταθέσει ομοσπονδιακή αγωγή κατά του πανεπιστημίου, ισχυριζόμενος ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του. Από τότε που αποκαλύφθηκε το ζευγάρι, κυκλοφόρησαν βίντεο για ενήλικες που αποφέρουν μέχρι και 3.000 δολάρια τον μήνα στο OnlyFans και μάλιστα δέχεται αιτήματα για τη δημιουργία ερωτικού περιεχομένου, όπως βίντεο με φετίχ ποδιών και γκέι σκηνές με τον Gow. Αλλά όσο συναρπαστική κι αν ήταν η σεξουαλική τους αφύπνιση στη μέση ηλικία, ισχυρίζονται ότι δεν αντισταθμίζει την απώλεια της ιδιότητας του καθηγητή.