Η ειρηνευτική δύναμη UNIFIL στο Λίβανο ανακοίνωσε ότι έχει αναφέρει κι άλλες παραβιάσεις των θέσεών των δυνάμεών της στη χώρα, από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου κι αυτού που περιγράφεται ως η δια της βίας σημερινή εισβολή ισραηλινών αρμάτων μάχης στην κεντρική είσοδο των εγκαταστάσεών της.

Ισραηλινά πλήγματα συγκλόνισαν την κύρια βάση της Προσωρινής Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ (UNIFIL) στον νότιο Λίβανο, ωθώντας τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και δυτικές χώρες να καταδικάσουν τις επιθέσεις. Η UNIFIL τις χαρακτήρισε «σοβαρή εξέλιξη», σημειώνοντας ότι πρέπει να είναι εγγυημένη η ασφάλεια του προσωπικού του ΟΗΕ και των εγκαταστάσεών του.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στο Παρίσι εκλήθη στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών και η Γαλλία εξέδωσε ανακοίνωση μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία στην οποία χαρακτήριζαν τις επιθέσεις αυτού του είδους «αδικαιολόγητες». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ζητά από το Ισραήλ να μην πλήττει τις δυνάμεις της UNIFIL, ενώ η Ρωσία εξέφρασε την «οργή» της και αξίωσε από το Ισραήλ να απέχει από «εχθρικές ενέργειες» εναντίον κυανοκράνων.

Στο μεταξύ στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 29 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες, Σάββατο, σε πλήγματα του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με γιατρούς του παλαιστινιακού θύλακα, και οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να προωθούνται βαθύτερα στην περιοχή της Τζαμπάλια, όπου, σύμφωνα με διεθνείς υπηρεσίες αρωγής, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί.

Πηγή: ΑΠΕ