Το Ισραήλ πετυχαίνει σημαντικές νίκες απέναντι στους δύο βασικούς συμμάχους του Ιράν, καθώς έχει καταφέρει να μειώσει τη δυναμική τόσο της Χαμάς, όσο και της Χεζμπολάχ με ισχυρά χτυπήματα που φτάνουν μέχρι και τις ηγεσίες των στρατιωτικών οργανώσεων.

Για τους ισραηλινούς αξιωματούχους, αυτές οι κινήσεις δείχνουν μια «σίγουρη νίκη» του Ισραήλ σε αυτόν τον πόλεμο. Σύμφωνα με το Politico οι δολοφονίες των διοικητών των δύο οργανώσεων έχουν βάλει το Ισραήλ ένα βήμα πιο μπροστά από τους εχθρούς του.

Τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δείχνουν πως το Ισραήλ έχει στα χέρια του την επαναχάραξη του γεωπολιτικού χάρτη της Μέσης Ανατολής, αν και αυτό θα φανεί σε βάθος χρόνου.

«H Χεζμπολάχ έχει αποδυναμωθεί σημαντικά», δήλωσε ο Πολ Σάλεμ, πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής. «Ο χαρισματικός ηγέτης της Χεζμπολάχ (σ.σ. ο Νασράλα) είναι νεκρός, αρκετά άλλα ηγετικά στελέχη της έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη και οι επικοινωνίες τους έχουν χτυπηθεί. Έχουν χάσει την αποτρεπτική τους δύναμη απέναντι στο Ισραήλ και δεν έχουν καμία άμυνα απέναντι στις αεροπορικές επιθέσεις του. Ο λόγος ύπαρξης της Χεζμπολάχ -η υπεράσπιση των χωριών του νότου- έχει επίσης χαθεί» σημειώνει.

Τα μοιραία λάθη του Νασράλα

Ένας λάθος υπολογισμός του Νασράλα και της Τεχεράνης ήταν η παρανόηση του τρόπου με τον οποίο οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου άλλαξαν το Ισραήλ. Συγκλονισμένοι μέχρι το μεδούλι, πολλοί Ισραηλινοί φοβήθηκαν ότι το μοναδικό εβραϊκό κράτος στον κόσμο αντιμετώπιζε μια υπαρξιακή κρίση και, ως εκ τούτου, κάθε κίνδυνος – όσο μεγάλος κι αν ήταν – έπρεπε να για να ληφθεί υπόψιν και να προχωρήσει ο αγώνας για την επιβίωση του Ισραήλ. Εξ ου και ο πολυετής πόλεμος στη Γάζα, καθώς και η απόφαση να αντιμετωπιστεί η Χεζμπολάχ – πρώτα με αεροπορικές επιδρομές και τώρα στο έδαφος – ακόμη και αν αυτό εγκυμονούσε τον κίνδυνο να διαπεράσουν οι ρουκέτες και οι πύραυλοι την αεράμυνα και να προκαλέσουν μαζικές απώλειες στο Ισραήλ.

«Ο Νασράλα παρερμήνευσε το Ισραήλ. Αυτό είναι μια επανάληψη του λάθους που έκανε το 2006», δήλωσε ο Μίκαελ Μιλστέιν, πρώην επικεφαλής του Τμήματος Παλαιστινιακών Υποθέσεων της Διεύθυνσης Πληροφοριών Άμυνας του Ισραήλ. Η σύγκρουση του 2006 πυροδοτήθηκε από μια ενέδρα της Χεζμπολάχ σε ισραηλινό έδαφος, η οποία άφησε τρεις στρατιώτες νεκρούς, ενώ δύο απήχθησαν. Αφού ολοκληρώθηκε ο πόλεμος των 34 ημερών, ο Νασράλα παραδέχτηκε δημοσίως ότι είχε υποτιμήσει το Ισραήλ, λέγοντας ότι δεν θα είχε διατάξει τη σύλληψη των Ισραηλινών στρατιωτών αν ήξερε ότι αυτό θα προκαλούσε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο. «Αν ήξερα στις 11 Ιουλίου … ότι η επιχείρηση θα οδηγούσε σε έναν τέτοιο πόλεμο, θα το έκανα; Λέω όχι, απολύτως όχι».

Ένας άλλος λανθασμένος υπολογισμός του Νασράλα και του Ιράν ήταν η υποτίμηση της στρατιωτικής υπεροχής και των δυνατοτήτων πληροφοριών του Ισραήλ. Απέτυχαν να εκτιμήσουν πόσο καλά είχαν διεισδύσει στις τάξεις της Χεζμπολάχ, επιτρέποντας στο Ισραήλ να παγιδεύσει τα συστήματα επικοινωνιών της, να εντοπίσει κορυφαίους ηγέτες και διοικητές -συμπεριλαμβανομένης της εύρεσης του τόπου διαμονής του Νασράλα, που ήταν ένα καλά φυλασσόμενο μυστικό για χρόνια- και να τους δολοφονήσει.