Ενώ ούτε το Ισραήλ ούτε το Ιράν επιδιώκουν «ολοκληρωτική σύγκρουση» οι επιθέσεις στη Μέση Ανατολή ενδέχεται να εξαπλωθούν σε ολόκληρη την περιοχή, προειδοποίησε ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς.

«Αντιμετωπίζουμε τον πολύ πραγματικό κίνδυνο μιας περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης των συγκρούσεων», δήλωσε ο Μπερνς ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο συνεδρίου. Όπως είπε, σύμφωνα με το CBS News, η ηγεσία του Ισραήλ ζυγίζει πολύ προσεκτικά το πώς θα απαντήσει στην επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους την περασμένη εβδομάδα, ενώ προειδοποίησε ότι «λανθασμένες εκτιμήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα ακούσιο σπιράλ κλιμάκωσης».

«Η Μέση Ανατολή είναι ένα μέρος όπου συμβαίνουν συνεχώς περίπλοκα πράγματα», δήλωσε ο Μπερνς. Όπως είπε, ένας συνδυασμός ενισχυμένης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ και ισχυρής αεράμυνας επέτρεψε την ήττα της μεγάλης κλίμακας πυραυλικής επίθεσης από το Ιράν την 1η Οκτωβρίου. Η επίθεση αποκάλυψε τους περιορισμούς στις στρατιωτικές δυνατότητες της Τεχεράνης, αλλά όπως σημείωσε ο διευθυντής της CIA «δεν σημαίνει ότι οι δυνατότητες αυτές δεν είναι αρκετά ισχυρές και φυσικά είναι κάτι που όχι μόνο το Ισραήλ, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους».

Πυρηνικά

Ο Μπερνς, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 που έθεσε περιορισμούς στο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν, δήλωσε ότι η υπηρεσία του δεν είδε ενδείξεις ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είχε αποφασίσει να επιταχύνει τις προσπάθειες της χώρας του για την παραγωγή πυρηνικού όπλου.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις σήμερα ότι ο ανώτατος ηγέτης έχει αναιρέσει την απόφαση που έλαβε στα τέλη του 2003 να αναστείλει το πρόγραμμα», δήλωσε ο Μπερνς.

Ιράν

Γάζα

Ένα χρόνο αφότου η Χαμάς εισέβαλε στο νότιο Ισραήλ, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.200 ισραηλινούς και απαγάγοντας περισσότερους από 250, ο Μπερνς, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο ηγείτο των διπλωματικών διαπραγματεύσεων μαζί με ομολόγους του από το Κατάρ, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε ακόμη να επιτευχθεί διπλωματική συμφωνία για κατάπαυση του πυρός και για την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων στη Γάζα.

Οι συνομιλίες για τη Γάζα είχαν έρθει σε αδιέξοδο τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ είχε σταματήσει να ανταποκρίνεται σε επικαιροποιημένες προτάσεις. «Το τι διακυβεύεται στη Γάζα διαμορφώνεται από την πολιτική βούληση», τόνισε ο Μπερνς.

«Στο τέλος, δεν πρόκειται μόνο για αγκύλες και δημιουργικές παρενθέσεις σε κείμενα όταν προσπαθείς να διαπραγματευτείς μια συμφωνία ομηρίας και κατάπαυσης του πυρός. Πρόκειται για ηγέτες που πρέπει τελικά να αναγνωρίσουν ότι δεν πάει άλλο, ότι το τέλειο σπάνια υπάρχει ειδικά στη Μέση Ανατολή. Και στη συνέχεια πρέπει να πας να κάνεις δύσκολες επιλογές και κάποιους συμβιβασμούς προς το συμφέρον και μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής σταθερότητας», σημείωσε.